Romania, noul Eden al studentilor la medicina

Ziarul Financiar 31.01.2010

De acum inainte, un plan B exista pentru toti cei picati la examenele de la Medicina, scrie publicatia franceza Le Figaro, indicand drept solutie salvatoare o universitate din Romania, cea de la Cluj, unde sute de studenti francezi sosesc anual pentru a obtine cheia magica cu care pot deschide portile faculatilor de Medicina, Stomatologie sau Farmacie, informeaza Gandul.

Daca in urma cu cativa ani erau doar doi - trei francezi printre studentii romani, acum sunt 262 care s-au apucat de scoala la Cluj. Exodul a inceput in anii 2000 odata cu crearea unei sectii in limba franceza.

"La acel moment, mai multe tari francofone ne-au cerut sa formam studenti in franceza, explica pentru Le Fiagro rectorul Universitatii de la Cluj, doctorul Constantin Ciuce. Formarea studentilor straini pentru noi reprezenta o traditie veche de 35 de ani. Si cum noi dispuneam de infrastructura necesara si cum numerosi profesori de la noi erau vorbitori de franceza, a fost o sansa pe care nu am vrut sa o ratam". Si, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in 2007, s-a finalizat procedura de recunoastere a diplomelor romanesti in toate tarile Uniunii. Despre cum are loc selectia studentilor straini la facultatile din Cluj cititi pe www.gandul.info.