Retailerii ies in strada sa caute angajati: Cora isi promoveaza prin portavoce 800 de locuri de munca in Berceni

Autor: Mihaela Popescu 31.01.2010

Reteaua franceza de hipermarketuri Cora cauta 800 de oameni pentru magazinul din mallul Sun Plaza din Capitala care va fi deschis in a doua jumatate a lui februarie. Retailerul isi promoveaza intens cele 800 de joburi in cartierul Berceni printro caravana care anunta la portavoce ca magazinul Cora face recrutari. Si germanii de la Selgros Cash & Carry au instalat in vara anului trecut un stand stradal de recrutare in cartierul Drumul Taberei, pentru a anunta cele aproximativ 500 de angajari in magazinul nou din zona Valea Cascadelor.
Reprezentantii Cora au precizat ca au folosit caravana mobila si pentru recrutarile pentru deschiderea magazinului din zona Lujerului care a avut loc in anul 2005, fiind ultima inaugurare a sa din Bucuresti.
In Capitala, rata somajului era in noiembrie de doar 2,3%, de circa trei ori mai redusa decat media inregistrata la nivelul tarii, fata de 1,8% in luna martie din 2008, potrivit datelor de la ANOFM (Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca).
In 2007, anul in care retelele de hipermarketuri sau extins cel mai mult pe piata locala, retailerii spuneau ca Bucurestiul este o piata a fortei de munca dificila, pentru ca gasesc cu greu oameni pentru deschiderile de magazine, iar fluctuatia de personal este foarte ridicata.
Anul trecut, angajatorii din retail au resimtit o ameliorare a situatiei in special datorita reducerii fluctuatiei de personal in magazine.
In anii de expansiune accelerata, retelele de hipermarketuri au utilizat frecvent standurile stradale pentru recrutari in magazinele noi. In general, retailerii fac angajari masive cu 23 luni inainte de inaugurarea unei noi unitati. Cele mai multe joburi disponibile sunt cele de lucratori comerciali, pentru care companiile cauta oameni fara studii superioare. Salariul mediu net al al unui lucrator comercial din retailul alimentar este intre 8001.000 de lei, potrivit informatiilor furnizate de sindicatele din comert.
Reteaua de hipermarketuri Cora, detinuta de grupul francobelgian Louis Delhaize, a realizat in 2008 vanzari de 400 mil. euro cu trei magazine operationale.

Bani europeni pentru instruirea angajatilor
Anul trecut, Cora a derulat un program de formare profesionala pentru angajatii sai in valoare de circa 200.000 de euro, finantat din fonduri PHARE. Prin acest program aproximativ 90 de angajati din hipermarketul din cartierul Pantelimon au beneficiat de cursuri de management si vanzari, pentru a prelua functii de conducere in noul magazin Cora din Berceni.