Rehau inchide fabrica de tevi de la Cisnadie si se reorienteaza catre alte segmente din infrastructura

Autor: Catalin Lupoaie 31.01.2010

Compania renunta la fabrica de tevi din plastic de la Cisnadie, in contextul reorientarii vanzarilor catre domeniul energiilor regenerative



Rehau Polymer, subsidiara locala a grupului german Rehau, va inchide in luna mai fabrica de tevi din plastic din Sibiu, dupa ce a investit incepand din 2003 circa 10 mil. euro in dezvoltarea unitatii, si va renunta la 32 din cei 37 de angajati din cauza volumului scazut de vanzari din ultimul an.
Renuntarea la activitatea de productie va fi compensata prin concentrarea activitatii comerciale catre alte segmente din domeniul ingineriei civile si infrastructurii, cum ar fi sisteme de canalizare, de transport si distributie a caldurii, de gospodarire a apelor si sisteme cu aplicatii in geotermie si biomasa.
"In contextul acutizarii crizei economice si a orientarii pietei locale catre standardele calitative reduse si preturi mici, avantajele productiei locale Rehau de sisteme de tubulatura PVC si PE la Sibiu s-au dovedit insuficiente pentru continuarea activitatii fabricii de la Cisnadie. Decizia de incetare a activitatii acesteia, incepand cu sfarsitul lunii mai 2010, a fost luata cu scopul de a optimiza distributia la nivel international si de a eficientiza costurile. Angajatii afectati de aceasta masura vor beneficia de sprijinul companiei pentru cautarea unui alt loc de munca", afirma Emil Pop, directorul general al Rehau Polymer.
Cifra de afaceri a companiei a scazut anul trecut cu 30%, pana la circa 45 mil. euro, insa reprezentantii companiei sustin ca in comparatie cu scaderile resimtite masiv in diferite branse pe care activeaza, reducerea vanzarilor a fost mai mica decat au estimat. "Pe fondul crizei economice si a lipsei de lichiditati, multe din proiectele planificate in 2009 nu au avut continuitatea dorita. Speram ca in 2010 strategia guvernului sa se axeze si sa sprijine proiectele de infrastructura, in special proiectele de construire a autostrazilor si a celor de canalizari si alimentare cu apa."
Rehau detinea in 2008 o cota de piata de circa 10% pe piata de tevi PE si respectiv de 6% pe tevi PVC, ambele piete avand o valoare de circa 100 mil. euro in 2009, in scadere cu 20%.

Creste pe segmentul energiilor regenerative
Rehau sa reorientat anul trecut pe domeniul energiilor regenerative, prin vanzarea de pompe de caldura, sisteme bazate pe geotermie si sisteme solare si afirma ca este deja unul dintre principalii furnizori de pe acest segment.
Compania sia bugetat pentru 2010 o crestere a cifrei de afaceri cu 5-10%, pana la circa 200 mil. lei (48 mil. euro), iar in cazul in care guvernul se va reorienta catre revigorarea sectorului constructiilor, compania intrevede o crestere constanta pe termen lung.
"Ponderea programelor speciale nu este pentru moment foarte importanta, raportata la vanzarile totale. Strategiile de dezvoltare pe termen lung, implica, insa, cresterea acestora si pozitionarea companiei ca ofertant de solutii bazate pe energii regenerative. Segmentul acesta de piata nu este la momentul actual foarte bine dezvoltat in Romania", sustine Pop. El considera ca pentru dezvoltarea energiilor regenerative este necesara o strategie coerenta pentru introducerea in mod echilibrat a tuturor formelor de obtinere a energiei alternative si marirea ponderii utilizarii acesteia.
"Ar trebui adoptata cat mai rapid legislatia referitoare la certificarea energetica a locuintelor si continuat programul de reabilitare termica a locuintelor. Aceste proiecte constituie o incercare binevenita de eficientizare a consumului energetic al imobilelor de locuinte si totodata o oportunitate de revigorare si incurajare a pietei constructiilor, actionand nu numai asupra acestui domeniu, ci si asupra celui imobiliar", explica managerul companiei.

Productie din 2003
Rehau Polymer, specializat in prelucrarea polimerilor, produce materiale de constructie, industrie, precum si componente auto. Rehau activeaza pe piata romaneasca din 1996 si a construit fabrica de la Sibiu in 2003.