Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii: Putem transforma sistemul de renta viagera intr-un sistem de pensionare anticipata

Ziarul Financiar 01.02.2010

Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii, a afirmat ca efectele vechii legislatii in ce priveste sistemul rentei viagere trebuie incetat, chiar daca in continuare se platesc drepturile tuturor celor care s-au inscris in sistem pana la sfarsitul lunii decembrie 2009. "Nu putem sa luam in continuare cereri de renta viagera pe sistemul vechi. Incercam acum sa negociem cu Comisia Europeana fie adaptarea sistemului de renta viagera potrivit normelor europene, fie transformarea acestui stimulent de comasare a terenurilor intr-o alta forma. Exista posibilitatea sa discutam in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala despre sistemul de pensionare anticipata, care este permis la nivel european. Acum continuam contractele vechi, nu mai putem prelua contractele", a declarat Mihail Dumitru.

Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita proprietarului care instraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane, avand siguranta unei surse viagere de venituri garantate de stat. Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul a 100 de euro/ an instrainat si echivalentul a 50 de euro pentru fiecare hectar arendat.

Suprafata comasata in ultimii ani a ajuns la 360.000 ha. "Va trebui sa facem o analiza sa vedem cat ne-a costat sa comasam aceasta suprafata si in urma acestei analize putem spune daca este un mecanism eficient si daca trebuie continat sau nu. Trebuie sa facem comparatie cu alte state care au aceste politici de comasare, de altfel costisitoare. Chiar daca nu este mult, tinand cont de gradul de faramitare a terenului agricol, cele 360.000 ha comasate reprezinta un inceput", spune ministrul de resort.