Trichet: Criteriile pentru trecerea la euro trebuie respectate strict, intr-o maniera sustenabila

Ziarul Financiar 01.02.2010

Statele UE vor putea adopta moneda euro numai daca respecta cu strictete criteriile de aderare, neaparat intr-o maniera sustenabila, nu doar temporara, a afirmat presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, intrebat despre impactul aderarii unor noi membri la zona euro, precum Romania si Bulgaria, informeaza Mediafax Business, citand publicatia germana FOCUS.

Intrebat daca problemele fiscale din zona euro generate de situatii financiare precum cea a Greciei ar creste ca anvergura odata cu introducerea euro in alte state membre, precum Romania si Bulgaria, Trichet a aratat ca Banca Centrala Europeana (BCE) va ramane "extrem de vigilenta" in ceea ce priveste respectarea criteriilor stricte care guverneaza aderarea la zona euro.

Inainte de a intra in zona euro, un stat membru UE trebuie sa respecte criteriile stabilite prin Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM II, perioada in care rata cursului de schimb a monedei nationale trebuie sa evolueze intr-un interval strans, de plus/minus 15% fata de un nivel prestabilit, fara interventia bancii centrale. Aflati care sunt celelalte criterii pentru aderarea la zona euro cititi pe www.mediafax.biz.