Perfetti ramane pe piata doar cu Mentos si Chupa Chups

Autor: Mihaela Popescu 01.02.2010

Producatorul italian Perfetti van Melle externalizeaza distributia catre Elgeka-Ferfelis.



Perfetti van Melle, care si-a inchis recent fabrica din Romania de la Cluj-Napoca, a externalizat importurile si distributia produselor Mentos si Chupa Chups catre distribuitorul Elgeka-Ferfelis.

"Am demarat importurile de produse Mentos si Chupa Chups in luna ianuarie. Daca Mentos reprezinta o noutate pentru portofoliul companiei noastre, Chupa Chups a fost legat de Elgeka-Ferfelis si in trecut, pana in 2007 brandul fiind distribuit de noi", a declarat Ioannis Ferfelis, directorul general al Elgeka-Ferfelis Romania.

Perfetti van Melle a anuntat la finele anului trecut ca isi inchide fabrica din Romania cu aproximativ 100 de angajati si ca va continua sa activeze pe piata printr-un importator si distribuitor care urma sa fie selectat ulterior.

Restructurarea businessului local al producatorului italian de dulciuri a generat 168 de disponibilizari, iar odata cu inchiderea unitatii din Cluj-Napoca au iesit de pe piata jeleurile Fruitella si bomboanele Alpenliebe.

Mentos si Chupa Chups sunt cele mai mari branduri din portofoliul Perfetti van Melle Romania, dupa valoarea vanzarilor. Compania a preluat distributia acadelelor Chupa Chups in 2007 de la Elgeka-Ferfelis, dupa ce Perfetti a finalizat, la nivel international, achizitia producatorului spaniol Chupa Chups.

Restructurarea businessului din Romania a venit pe fondul reducerii la jumatate a vanzarilor la nivel local, potrivit datelor comunicate de compania italiana pe primele noua luni din 2009. Producatorul raportase pe 2008 vanzari de 14 mil. euro, pe o piata dominata de compania americana Wrigley, cu o cifra de afaceri de 68 mil. euro.

Al doilea business nou pentru Elgeka-Ferfelis

Elgeka-Ferfelis a anuntat ca a preluat in acest an si distributia produselor Shell in Republica Moldova. Producatorul Shell Lubricants Supply Company a intrat pe lista sa de furnizori in 2009. Compania, care se numara printre cei mai mari zece distribuitori din sectorul bunurilor de larg consum, mizeaza in acest an pe o crestere a cifrei de afaceri in Romania de 17% fata de 2009, pana la valoarea de 83 mil. euro.

Distribuitorul, controlat de grupul elen Elgeka, a realizat anul trecut o crestere de aproape 5% a cifrei de afaceri fata de 2008, pana la 70,7 mil. euro, si un avans al profitului operational (EBITDA) de 28%. "Cresterea profitului operational s-a datorat modificarii mixului de produse, dar si administrarii mai bune a cheltuielilor", a precizat Ioannis Ferfelis.

Cei mai mari furnizori ai sai, dupa ponderea in cifra de afaceri din 2009, sunt Reckitt Benckiser (Calgon, Vanish), Cream Line (Finetti), Shell, Podravka (Vegeta) si SSL International (Durex).

Peste 80 de milioane de euro din distributie

Din 2006, distribuitorul si-a extins operatiunile si pe pietele externe, prin deschiderea a doua subsidiare in Bulgaria si Republica Moldova. Acestea i-au adus anul trecut afaceri de 10,3 mil. euro. Astfel, cifra de afaceri consolidata a Elgeka-Ferfelis a ajuns anul trecut la 81 mil. euro, sub tinta comunicata de companie in 2008, de 100 mil. euro.