Piraeus Bank se muta in Piata Victoriei si lasa 5.000 mp de birouri goale in centrul Capitalei

Autor: Cristi Moga 01.02.2010

Grupul bancar Piraeus, un jucator de talie medie de pe piata locala, a inceput sa mute cea mai mare parte a operatiunilor in turnul de birouri construit in zona Pietei Victoriei din Capitala, eliberand in acelasi timp spatii importante din alte doua cladiri din centrul Bucurestiului, in care avea birouri inchiriate.



Grupul bancar a investit circa 25-30 de milioane de euro pentru a construi una dintre cele mai inalte cladiri din Bucuresti, situata in imediata vecinatate a cladirilor Premium Plaza si America House, in care isi desfasoara activitatea firme precum Ernst & Young, Deloitte, BCR sau Cosmote. La o distanta de circa 100 de metri se afla si turnul BRD, una dintre primele cladiri dezvoltate de un grup bancar pe piata locala.

In noul sediu, Piraues si va consolida cea mai mare parte a activitatilor, urmand sa elibereze cladirea Casa Mosilor, unde inchiriase intreg spatiul de 2.000 de metri patrati, precum si un spatiu de 3.000 de metri patrati din cladirea International Business Center - Modern, cunoscuta drept sediul Bursei de Valori Bucuresti din zona Pietei Rosetti.

Grupul elen are aproape 2.000 de angajati in Romania, unde Piraeus desfasoara activitati bancare, de asigurari sau leasing.

Chiriasi la Adamescu de la inaugurarea cladirii Modern

"Au fost chiriasii nostri inca de la inaugurarea cladirii, in 1995, dar acum au eliberat doua etaje, iar pana la sfarsitul acestui an, treptat, vor renunta la circa 3.000 de metri patrati. Vor ramane cu sucursala de la parterul cladirii si s-ar putea sa mai pastreze spatii pentru anumite departamente", a declarat pentru ZF Constanze Calinescu, directorul general al firmei Complex Hotelier Modern, in portofoliul careia se afla imobilul.

Cladirea Modern este unul dintre primele proiecte imobiliare dezvoltate de omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul centrului comercial Unirea Shopping Center, si are o suprafata de circa 8.000 de metri patrati. Piraeus era cel mai important chirias, alaturi de companii precum Astra Asigurari, MKB Romexterra, BVB si alte firme asociate Bursei.

Pe de alta parte, cladirea Casa Mosilor este detinuta de fondul de investitii britanic Equest Balkan Properties, care a platit pe imobil la sfarsitul anului 2006 aproximativ sase milioane de euro. In prezent, cladirea este disponibila spre inchiriere prin intermediul firmei de consultanta imobiliara The Advisers Knight Frank, pana la sfarsitul acestei saptamani Piraeus urmand sa elibereze primele doua etaje ale cladirii.

Mai sunt inca spatii goale

Proprietarii de cladiri de birouri traverseaza cea mai dificila perioada din ultimii zece ani, gradul de neocupare crescand la sfarsitul anului trecut la 16,5%, potrivit firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko, care a contabilizat circa 193.000 de metri patrati de spatii goale.

"Discutam cu o serie de chiriasi, dar nu am semnat inca nimic pe spatiile care raman disponibile in cladire. Chiriile sunt de circa 15 euro/metrul patrat lunar, dar pot fi negociate in functie de durata contractului si numele chiriasilor. Speram sa gasim chiriasi pentru ca suntem o cladire cu traditie, iar zona ne avantajeaza", a mai spus Calinescu, de la Modern.

Semne usoare "de dezghet"

In ultimele luni o serie de companii importante, precum Rompetrol sau Transelectrica, au semnat contracte pentru inchirierea unor spatii de mari dimensiuni, fapt ce a dat o doza de optimism proprietarilor de cladiri neocupate. Cu toate acestea, fiecare contract semnat in aceasta perioada este negociat la sange, iar proprietarii sunt nevoiti sa accepte conditii precum amenajarea spatiului din fonduri proprii sau reduceri de chirii pentru perioade determinate.