Polonezii de la Pruszynski au ajuns la investitii de 6 mil. euro dupa ce au luat VikingProfil de la Ghenea

Autor: Catalin Lupoaie 02.02.2010

Producatorul de tigle metalice VikingProfil, preluat in 2008 de grupul polonez Pruszynski de la oamenii de afaceri Marius Ghenea si Radu Mircescu, a inregistrat anul trecut o crestere cu 51% a cifrei de afaceri, pana la circa 6 mil. euro, datorita triplarii capacitatii de productie.

"Am majorat anul trecut de trei ori productia, dupa ce am schimbat cele doua linii cu alte sase linii noi. Am finalizat investitia in iunie 2009 si am reusit sa crestem cu 51% fata de anul precedent", a declarat Grzegorz Siudyla, directorul general al VikingProfil.

Blachy Pruszynski, cel mai mare producator de tigle metalice din Polonia, a intrat pe piata locala in 2008 prin preluarea companiei VikingProfil in urma unei tranzactii de 1,7 mil. euro de la Marius Ghenea, unul din fondatorii afacerii Flamingo, si Radu Mircescu, fondatorul afacerii VikingProfil in 2006, care detineau 51%, respectiv 49% din afacere.

"Initial ideea era sa intram in mod direct pe piata romaneasca, printr-o investitie greenfield, in localitatea Afumati, unde detinem un teren de 30.000 de metri patrati. Tatonam piata locala inca din 2006 si unele din produsele noastre erau deja prezente pe piata locala prin distribuitori. Ulterior a venit propunerea actionarilor VikingProfil pentru preluare si am amanat investitia de la Afumati", sustine Siudyla.

Dupa preluare, polonezii au achizitionat in iunie 2008 un teren de 20.000 de metri patrati in localitatea Filipestii de Padure (Prahova), cu un spatiu industrial de 2.000 de metri patrati, unde se afla in prezent sase lunii de productie - patru de tigle metalice si doua de tabla cutata.

"Am decis sa preluam terenul de la Filipestii de Padure pentru ca angajatii nostri erau din Ploiesti si nu puteam sa facem fabrica la Afumati, unde aveam deja teren", explica reprezentantii companiei.

Investitii in productie de 4 mil. euro

Investitiile Pruszynski, care includ si achizitionarea VikingProfil, se ridica in prezent la 6 milioane de euro, cea mai mare parte fiind alocata catre extinderea productiei.

"Noi am achizitionat un brand, angajati, reteaua formata si o cota de piata. Cele doua linii de productie de la Ploiesti pe care le-am achizitionat de la VikingProfil erau chinezesti si se aflau intr-un spatiu inchiriat. Tranzactia de achizitionare a companiei s-a ridicat la 1,7 milioane de euro, dar pana in prezent investitiile totale ale Pruszynski in Romania se ridica la 6 milioane de euro", spune managerul VikingProfil.

Compania va mai investi anul acesta inca 400.000 de euro intr-o noua linie de productie la Filipestii de Padure, precum si in logistica. Pruszynski a mentinut si cele doua linii pe care le detinea VikingProfil la Craiova, care au fost modernizate pentru a majora productia.

Siudyla afirma ca in urmatorii 2-3 ani vrea ca VikingProfil sa ajunga unul dintre cei mai importanti producatori de pe piata locala, urmand sa ajunga la o capacitate de productie anuala de 15.000 de tone de tigla metalica si tabla cutata, fara a da o valoare a businessului pe care o estimeaza pana in 2012-2013. El se bazeaza pe experienta pe care o are Pruszynski in Polonia, unde este cel mai mare producator de tigle metalice.

"In Polonia, jucatorii locali detin circa 25-30% din piata de tigle metalice, fiind un competitor puternic pentru producatorii straini. Pe piata romaneasca, situatia este diferita, cei mai mari producatori fiind jucatorii straini", explica Siudyla.

Cine este Blachy Pruszynski

Blachy Pruszynski, companie detinuta de omul de afaceri polonez Krzystof Pruszynski, activeaza in Polonia, Ungaria, Slovacia, tarile baltice si are birouri in SUA pentru activitatile internationale si a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 700 de milioane de zloti (175 mil. euro). VikingProfil are in prezent 58 de angajati si lucreaza cu 160 de dealeri, dintre care 60 sunt de mari dimensiuni. Principalii competitori ai companiei sunt Ruukki (Finlanda), Lindab (Suedia), Megaprofil (Belgia) sau Coilprofil (Belgia).