Millennium, inca 46 mil. € la capital

Autor: Liviu Chiru 02.02.2010

Millennium Bank, filiala locala a celei mai mari banci portugheze, a primit la inceputul anului o injectie de 46 de milioane de euro, cash, la capital, potrivit unor surse din piata.

Inca de la lansarea operatiunilor pe plan local, in toamna lui 2007, portughezii au anuntat un plan multianual de majorari de capital, pentru sustinerea dezvoltarii.

Oficialii bancii nu au comentat ieri aceste informatii.

Si in februarie 2009 banca a primit o injectie de 67 de milioane de euro de la actionari, jumatate din sume intrand direct in capitalul social, in timp ce jumatate au fost inregistrate ca prime de emisiune, care se includ in capitalurile proprii. Jose Toscano, seful bancii, anunta inca de atunci ca ar putea sa aiba loc alte marjorari de capital in anii urmatori, in linie cu strategia de a mentine o capitalizare ridicata.

La doi ani de la lansarea operatiunilor, in septembrie 2009 banca a raportat credite in sold de 255 de milioane de euro si depozite atrase de 240 de milioane de euro.

Pe primele noua luni ale anului trecut Millennium a inregistrat o pierdere neta de 26,7 milioane de euro (potrivit datelor prezentate de grup, care difera usor de contabilitatea locala). Costurile operationale au urcat marginal la 31,6 mil. euro, in timp ce veniturile operationale se dublasera, la 18,1 milioane de euro. Grupul Millennium va anunta rezultatele financiare pe anul 2009, care contin informatii si despre activitatea filialei locale, in cadrul unei conferinte pe 10 februarie.

Anul trecut portughezii si-au schimbat modelul de business, renuntand la segmentarea retelei teritoriale in agentii universale si centre de credit, dedicate exclusiv vanzarii de finantari de retail. Astfel, toate cele 74 de unitati au fost convertite in toamna trecuta in agentii care pot derula toata gama de operatiuni, atat pentru clienti individuali, cat si pentru companii.