In doua luni, Cosmote trece la net mobil de mare viteza in toate orasele mari, spun chinezii de la ZTE

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 02.02.2010

Grupul elen de telefonie mobila nu a comentat datele potrivit carora ar urma sa lanseze in toate marile orase din Romania net mobil de 21 Mbps.



Cosmote, numarul trei de pe piata locala de telefonie mobila, isi va majora de cateva zeci de ori viteza de acces mobil la internet oferita clientilor odata cu lansarea serviciilor 3G la viteze de descarcare a datelor de pana la 21,6 Mbps in cele mai mari orase din Romania, potrivit unui anunt al companiei chineze ZTE, care sustine ca ii va furniza operatorului echipamentele necesare.

Compania chineza ZTE, care era furnizorul de echipamente de telecomunicatii al Telemobil (Zapp) - companie cumparata anul trecut de Cosmote, va construi o retea UMTS pentru Cosmote Romania, care va facilita trecerea operatorului de la standardele GSM/UMTS (3G) la HSPA+ si LTE (a patra generatie - 4G), care permit viteze mai mari. "Pana in luna martie a acestui an, ZTE va ajuta Cosmote sa lanseze servicii HSPA+, oferind servicii de date de mare viteza in toate marile orase din Romania. In acelasi timp, solutiile ZTE de modernizare a retelei (...) vor asigura servicii continue, cu perturbari minime pentru actualii utilizatori ai retelei", potrivit unui comunicat al companiei chineze, citat de Mediafax.

O extindere de o asemenea amploare a infrastructurii Cosmote ar necesita investitii de zeci de milioane de euro.

Oficialii Cosmote Romania nu au comentat, pana la inchiderea editiei, datele anuntate de compania chineza. O confirmare a calendarului ZTE ar insemna ca operatorul elen si-ar extinde oferta de servicii de net mobil intr-un ritm mai agresiv decat liderii pietei, din punct de vedere al numarului de localitati acoperite cu net de mare viteza. Zapp anuntase in 2009 ca va lansa servicii de net mobil la viteze de pana la 21,6 Mbps in Bucuresti, insa compania nu a oferit efectiv serviciul, pentru ca nu a avut in oferta modemuri compatibile cu aceste viteze. In acest moment Vodafone este singura companie locala care ofera comercial internet mobil la viteze de descarcare a datelor de pana la 21,6 Mbps.

Prin reteaua de telecomunicatii HSPA+, vitezele de incarcare (upload) cresc, de asemenea, de peste 15 ori, de la 384 Kbps la 5,7 Mbps.

Grupul Cosmote, cel mai mare operator de telefonie mobila din Grecia, a lansat de asemenea impreuna cu ZTE, in iulie 2009, servicii de internet mobil cu o viteza de descarcare

(download) a datelor de 21,6 Mbps. Viteza de incarcare (upload) a datelor obtinuta prin intermediul modemului ZTE ajunge la 5,76 Mbps.

Modemul ZTE este compatibil cu retelele de date HSPA+ si include de asemenea suport pentru conectarea unui card de memorie MicroSD cu o capacitate de pana la 8 GB de date. Modemul este compatibil cu sistemele de operare Windows XP/ Vista, distributii Linux si Mac OS X. ZTE este, din luna ianuarie a anului 2008, furnizorul oficial de echipamente de telecomunicatii al Telemobil. ZTE a colaborat cu Zapp si pentru extinderea retelelor CDMA/450 MHz si 3G/2.100 MHz.

Telemobil a fost cumparata anul trecut de Cosmote Romania, care a platit 61 de milioane de euro pentru actiunile companiei si a preluat totodata datorii si alte obligatii financiare in valoare de 146 de milioane de euro. Achizitia a fost finalizata in luna noiembrie.

Cosmote Romania este o subsidiara a companiei elene de telecomunicatii mobile Cosmote, care face parte din grupul OTE Grecia. OTE mai detine in Romania compania Romtelecom si reteaua de magazine Germanos, cu profil IT&C. Compania si-a relansat operatiunile din Romania in anul 2007.

Producatorul chinez de echipamente ZTE estima pentru 2009 venituri de 50 de milioane euro. Compania semnase contracte cu Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp sau Euroweb.