Distribuitorii si importatorii se asteapta la o scadere de 10% a pietei de gresie si faianta

Autor: Catalin Lupoaie 02.02.2010

Distribuitorii si importatorii de placi ceramice (gresie si faianta) estimeaza pentru acest an o scadere optimista de 10% si pesimista de 20%, fata de nivelul de 200 mil. euro inregistrat in 2009, cand piata s-a prabusit cu 30-40% fata de anul precedent.

"Piata de placi ceramice va mai continua sa scada usor anul acesta, scaderea mai accentuata din primele luni urmand a fi contrabalansata de o revenire in ultimele trimestre. Din estimarile noastre ianuarie 2010 inregistreaza o scadere de 15% fata de ianuarie 2009, insa asa cum am mentionat, cifrele se vor imbunatati pe parcursul anului", spune Dragos Bonea, directorul general al Delta Distribution, unul dintre cei mai mari distribuitori de placi ceramice de pe piata, cu afaceri de 40 mil. euro in 2008.

Estimarea de scadere de 10% a fost anuntata inca din decembrie si de grupul austriac Lasselsberger, singurul producator de placi ceramice de pe piata locala, din cauza lipsei de proiecte imobiliare noi. Lasselsberger produce gresie si faianta la Cluj, dupa ce a inchis in perioada 2008-2009 productia de la Mondial Lugoj si Cesarom Bucuresti.

Recent, KAI Ceramics, divizia locala a grupului bulgar KAI Group, prognoza o scadere de 5-10% a pietei pe intregul an, pana la 180 mil. euro.

Romstal Imex, principala companie a grupului Romstal, considera ca vanzarile de placi ceramice ar putea scadea anul acesta chiar si cu 10-20%, din cauza numarului redus de tranzactii imobiliare, care au condus la reducerea lucrarilor de renovare.

"Au fost mai putine proiecte in constructii - foarte putine proiecte noi, amanari sau anulari ale celor incepute in 2008, mai putine tranzactii, dar si dificultati financiare ale potentialilor clienti, acestia fiind in situatia de a amana decizia de renovare", a declarat Oana Iftime, director de strategii si cercetari de marketing pe segmentul sanitare, ceramice si electrice decorative in cadrul Romstal Imex, citata de Mediafax.