Bechtel: Vom reduce activitatea la Autostrada Transilvania si vom face o concediere colectiva

Autor: Catalin Lupoaie 03.02.2010

Compania americana Bechtel, care construieste Autostrada Transilvania, afirma ca in prezent exista obligatii financiare importante catre Proiectul Autostrada Transilvania care nu au fost onorate si nu a primit informatii de la Ministerul Transporturilor privind fondurile disponibile pentru 2010 la acest proiect. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a afirmat recent ca are datorii de 674 mil. lei catre Bechtel.

"Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale nu ne-a putut oferi informatii despre fondurile disponibile in 2010 pentru plata lucrarilor ce vor fi executate in acest an. Din pacate, lipsa platii ne afecteaza inevitabil fluxul de lichiditati si capacitatea de a planifica corect lucrarile viitoare. Pe de alta parte, CNADNR intampina si alte dificultati, cum ar fi asigurarea accesului liber si fara obstacole la suprafete de teren cu o intindere considerabila, situate una in continuarea celeilate in vederea efectuarii lucrarilor de constructie", afirma reprezentantii Bechtel.

Ei afirma ca volumul de lucru este insuficient pentru numarul actual de angajati ai proiectului si suntem siliti sa luam in considerare o posibila concediere colectiva.

"Regretam ca trebuie sa luam in considerare o asemenea masura. Vom continua consultarile cu sindicatele si vom cauta solutii pentru a micsora pe cat posibil numarul pozitiilor ce vor fi reduse", a declarat Michael Swinford, directorul proiectului Autostrada Transilvania.

In eventualitatea unei concedieri colective, angajatii vor beneficia de o plata compensatorie reprezentand echivalentul a doua salarii de baza lunare. Procesul va dura cateva luni si va inceta daca situatia se va schimba intr-un mod favorabil. Potrivit ultimelor informatii, la Autostrada Transilvania lucreaza aproximativ 2.300 de angajati Bechtel.