Raiffeisen renunta la reteaua specializata in ipotecare „Casa ta”

Autor: Voican Razvan 03.02.2010

Caderea cererii de credite ipotecare a determinat Raiffeisen Bank sa renunte la distributia specializata a acestui tip de produse prin unitati dedicate denumite "Casa ta".

"«Casa ta» dispare ca si canal de distributie distinct. Era un exemplu de focusare pe produs, dar in noile conditii de piata am optat pentru o strategie centrata pe relatia cu clientul, nu pe produse distincte. Conceptul «Casa ta» este integrat in banca, creditele ipotecare fiind vandute prin agentiile obisnuite", a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

El spune ca o parte din locatiile "Casa ta" sunt alocate serviciului Raiffeisen Exclusive (de tip private banking), dedicat clientilor cu disponibilitati peste medie. In rest, Van Groningen nu crede ca reteaua teritoriala a bancii are nevoie sa fie restructurata pentru o eventuala adaptare la scaderea abrupta a cererii de credite.

"Reteaua este foarte importanta pentru o banca universala, iar ca nivel strategic cred ca este bine dimensionata. Nu este nevoie de o restructurare, dar renegociem chirii, optimizam spatii, ne uitam dupa locatii mai bune si daca le gasim mutam unele sucursale." La sfarsitul trimestrului al treilea din 2009 banca avea 562 de unitati, nivel neschimbat fata de trimestrul I, potrivit datelor publicate de actionarul majoritar, Raiffeisen International.

Raiffeisen a deschis in martie 2006 prima unitate dedicata vanzarii de credite imobiliare, sub brandul "Casa ta", oferind si finantare si consultanta pentru cumpararea unei locuinte. La sfarsitul lui 2008 urma sa ajunga la 23 de astfel de centre, acoperind numeroase orase mari. Planul era ca pana la 70% din vanzarile de credite ipotecare ale bancii sa fie derulate prin acest canal de distributie specializat. De asemenea, in peste 60 de sucursale fusesera amenajate zone dedicate vanzarii de credite pentru locuinte. In 2007, si BCR a lansat un concept similar de servicii de finantare combinate cu consiliere. In prezent, banca are 22 de centre imobiliare, dintre care 10 in Bucuresti.

Anul trecut, creditele cu garantia statului acordate prin programul "Prima casa" au reprezentat principalul motor de crestere al pietei imprumuturilor ipotecare.

Raiffeisen nu a considerat prea atractiva forma finala a programului, astfel ca a acordat doar 270 de credite in valoare de circa 9,6 mil. euro pana la sfarsitul lui ianuarie si are in analiza alte 260 de dosare de valoare apropiata.