Doar 1.600 de investitori si-au deschis conturi pe Bursa anul trecut, pe minime. Pe maximele din 2007 intrasera in piata peste 22.000 de clienti

Autor: Roxana Pricop 03.02.2010

Conturile de investitii pe Bursa deschise la societatile de brokeraj au inregistrat cel mai slab ritm de crestere din ultimii trei ani, de doar 1,7% in 2009, in ciuda cresterilor spectaculoase inregistrate anul trecut pe piata de actiuni.

Estimarile privind evolutia in 2010 arata o dinamica similara, cresterile de peste 100% inregistrate de multe actiuni in ultimul an nefiind un catalizator suficient de puternic pentru a atrage un numar mare de investitori pe Bursa.

"In 2010, ma astept la o crestere similara a numarului de investitori pe Bursa, comparativ cu anul trecut. Cred ca vom incheia acest an cu cel putin 97.000 de investitori pe Bursa. In ceea ce priveste evolutia valorii totale a portofoliilor este destul de dificil de facut estimari pana cand semnele iesirii din criza nu devin mai evidente", a spus Stefan Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

La finele anului trecut, un numar de aproape 95.000 de investitori detineau portofolii in valoare de 11,5 mld. lei, fara a tine cont daca acestia apeleaza la unul sau mai multi intermediari.

Comparativ cu anul 2008, numarul investitorilor a crescut cu doar 1.646, respectiv 1,7%, in conditiile in care in 2008 cresterea a fost de 5%, respectiv 5.200 de conturi, iar in 2007, anul de maxime al Bursei, dar si primul an de criza, cresterea s-a ridicat la 34%, respectiv 22.300 de investitori noi fata de cei existenti in 2006.

Spre deosebire de cei care au intrat pe Bursa in 2007, care nu si-au recuperat nici acum pierderile, investitorii care au facut pasul in piata anul trecut au putut cumpara actiuni la cele mai mici preturi din ultimii cinci ani, obtinand profituri substantiale.

81.000 de investitori au portofolii sub 11.000 de euro

Diminuarea drastica a ritmului in care investitorii isi deschid conturi de investitii pe Bursa a fost confirmata si de lichiditatea scazuta de care a suferit piata de actiuni anul trecut, cu sedinte de tranzactionare a caror lichiditate nu depasea un milion de euro.

Cu toate acestea, piata de actiuni a adus in 2009 nenumarate oportunitati de investitii, cu actiuni care si-au dublat sau chiar triplat valoarea, pentru investitorii dispusi sa isi asume riscuri ridicate.

Pe piata locala de capital activeaza in prezent un numar de 63 de societati de brokeraj si 15 intermediari-institutii de credit, potrivit FCI.

Toti acesti intermediari sunt membri ai Fondului de Compensare, alaturi de 18 societati de administrare a investitiilor care gestioneaza conturi individuale.

Membrii Fondului contribuie anual la resursele de compensare, in functie de veniturile obtinute din comisioanele de tranzactionare. Din 2005, anul infiintarii, si pana in prezent, Fondul a colectat 11,2 milioane de lei (2,73 milioane de euro) pentru compensarea investitorilor.

In cazul in care o societate de brokeraj ar intra in faliment, Fondul va folosi in prima faza resursele de 11,2 milioane de lei, cu care ar putea compensa circa 240 de investitori cu suma maxima de 11.000 de euro, cat este plafonul de compensare pentru acest an.

Daca brokerul falimentar are in portofoliu mai mult de 240 de clienti cu portofolii mai mari de 11.000 de euro, Fondul cere membrilor sa plateasca contributii speciale, care pot ajunge pana la dublul contributiei anuale.

Cu toate acestea, statisticile FCI arata ca aproape 90% dintre clientii societatilor de brokeraj au in conturi mai putin de 11.000 de euro, fiind considerati astfel compensati integral.

Anul trecut, numarul membrilor a scazut de la 104 la 96 din cauza retragerii de pe piata a mai multor societati de brokeraj. Printre acestea s-au numarat societatile de brokeraj Orizont Vest si Mobinvest - acuzate de nereguli, NHL Securities, precum si Grupul de Intermediere Financiara.

"Numarul membrilor Fondului de Compensare va scadea pana la 85-90 in 2010, pe de o parte din cauza posibilelor retrageri din piata a anumitor jucatori, dar si a inchiderii diviziilor de brokeraj din cadrul bancilor, cum este cazul societatii BCR Securities", a mai spus Chirtu.