Se vor transforma microintreprinderile si in companii offshore? Cum comentati?

Autor: Adelina Mihai 03.02.2010

Una din cinci microintreprinderi care platea anul trecut impozit pe venit se va transforma in PFA, arata estimarile companiei de contabilitate, consultanta fiscala si audit R&M Audit. Restul pot opta intre plata impozitului pe profit, transformarea in offshore sau, daca nu reusesc sa supravietuiasca, pentru intrarea in faliment.

Pana anul acesta, microintreprinderile beneficiau de un regim privilegiat de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit (16%) si cea a impozitului pe venit (3% in 2009). De la inceputul anului s-a trecut la impozitarea exclusiva a profitului pentru microintreprinderi.

"Pentru aproximativ 45-50% dintre firme acest plus pe care trebuie sa il plateasca statului va insemna cel mai probabil falimentul, acestea neavand o marja de profit care sa acopere diferenta intr-un an atat de greu precum cel in curs", sustine Mirela Serban, managing partner in cadrul firmei de contabilitate, consultanta fiscala si audit R&M Audit. Estimarile facute de companie se bazeaza pe marjele de profit ale microintreprinderilor, corelate cu cifrele de afaceri si au luat in calcul evolutiile macroeconomice de anul trecut, previziunile pe anul in curs privind cuantumurile de taxe si impozite, cheltuielile cu personalul si scumpirile care se previzioneaza pe anumite segmente de piata.

Intre 1.000 si 4.000 de euro, costul intretinerii unui offshore

"Pana in prezent companiile offshore au fost luate in calcul si asociate public cu precadere cu afacerile de mari dimensiuni, ceea ce nu corespundea intocmai realitatii, intrucat suficiente IMM-uri au apelat deja la aceasta strategie; marirea impozitelor si, respectiv, costurile in scadere privind infiin tarea si functionarea unui offshore vor conduce insa la cresterea numarului de companii care vor apela la astfel de alternative fiscale", explica Serban.

Un sfert din microintreprinderile care plateau anul trecut impozit pe profit vor incepe sa plateasca de anul acesta impozit pe venit, potrivit estimarilor R&M Audit.

"Restul firmelor vor lua in calcul varianta functionarii sub «umbrela» unui offshore, avand in vedere costurile din ce in ce mai reduse si variantele de functionare din ce in ce mai simple care apar in acest sens", explica Serban.

Costurile anuale de intretinere a unui offshore variaza de la aproximativ 1.000-1.800 de euro pana la 3-4.000 de euro si depind de tara in care pot fi infiintate, in functie de tipul de activitate desfasurata, legislatie, acorduri internationale, potrivit reprezentantilor R&M Audit.

"In cadrul unei societati ale carei activitate si profituri sunt generate exclusiv pe teritoriul Romaniei, un offshore devine in general rentabil de la un profit impozabil de minim 20.000 de euro", mai spune Serban.

Efortul de a trece offshore e mult prea mare pentru micii intreprinzatori

Varianta offshore, a inregistrarii firmei intr-o tara considerata "paradis de impozit", este putin probabila pentru micile intreprinderi romanesti, spun unii experti.

"Costurile pentru offshore sunt mult prea mari pentru microintreprinderi si de aceea nu cred ca vor apela la aceasta varianta. Aceste tipuri de companii se infiinteaza la afaceri de milioane de euro, nu la cateva zeci sau sute de mii de euro, cat aveau microintreprinderile care plateau impozit pe venit anul trecut", sustine Karina Nicolau, managing partner in cadrul firmei KG audit & accounting.

Ea a precizat ca, pe langa taxele de infiintare pe care le presupune un offshore, mai trebuie platite si comisioanele pentru avocati, iar firma trebuie sa faca lunar raportari cu privire la activitatile pe care le deruleaza. Nicolau crede ca microintreprinderile se vor transforma in PFA-uri pana cand se va introduce plata CAS si pentru aceste forme.

"E mult prea mare efortul pentru un offshore raportat la sumele care se rulau prin mcirointreprinderi. Nu merita sa platesti 4.000 de euro pe an la venituri de 40.000 de euro", explica Nicolau.