Cum explica banca centrala decizia de ieri

Ziarul Financiar 03.02.2010

"Rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 4,74 la suta in luna decembrie 2009, cu 0,24 puncte procentuale deasupra intervalului de variatie din jurul tintei, in principal ca efect al majorarii accizelor la tutun si al evolutiei preturilor combustibililor, ea fiind insa inferioara nivelului de 6,3 la suta inregistrat in luna decembrie 2008.

Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata - calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate, al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al principalelor produse accizabile (tutun si bauturi alcoolice) - si-a continuat trendul descendent inceput in luna aprilie 2009, reducandu-se semnificativ la nivelul de 2,8 la suta in luna decembrie 2009, fata de 6,3 la suta in luna decembrie 2008.

Analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva persistenta deficitului de cerere agregata, consolidarea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent si continuarea scaderii in termeni anuali reali a creditului acordat sectorului privat, concomitent cu mentinerea unei dinamici inalte a creditului guvernamental.

In acelasi timp, pe fondul imbunatatirii perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti in conditiile reactivarii aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale, dar si al cresterii apetitului global pentru risc, leul a manifestat o tendinta de intarire in raport cu euro.

Conduita politicii monetare a ramas prudenta, vizand asigurarea pro-activa a unui ansamblu de conditii monetare reale in sens larg, adecvat atat convergentei ratei inflatiei ca tre obiectivele stabilite pe ter men mediu, cat si revitaliza rii sus tenabile a procesului de creditare a economiei.

Perspectivele indica continuarea procesului de dezin flatie, dupa o temporara accelerare a ratei inflatiei in luna ianuarie ca efect al socului exogen al ajustarii accizelor la tutun in conditiile prelungirii dinamicii favorabile a inflatiei de baza CORE2 ajustata - care ilustreaza mai bine efectele gestionarii cererii agregate. Este de remarcat insa persistenta incertitudinilor legate de evolutia mediului extern, a fluxurilor de capital, preturilor administrate si a celor volatile.

In acest context, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,0 la suta de la 7,5 la suta pe an. Ca urmare a acestei decizii, incepand cu data de 4 februarie 2010, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 3,0 la suta pe an de la 3,5 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 11,0 la suta pe an fata de 11,5 la suta. In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 16,5 la suta, incepand cu perioada de aplicare 24 februarie-23 martie 2010. Totodata, CA al BNR a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. CA al BNR reafirma ca implementarea ferma si consecventa a mix-ului de politici economice - monetara, fiscala, de venituri si a reformelor structurale - convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa este esentiala pentru continuarea sustenabila a procesului de dezinflatie, mentinerea stabilitatii financiare si relansarea durabila a activitatii economice.

BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea prompta a instrumentelor de care dispune, sa asigure mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata in data de 5 februarie 2010, cand va fi prezentat si calendarul sedin telor dedicate politicii monetare pe urmatoarele 12 luni."