Pana vin banii de la UE, firmele renunta la proiectele castigate sau amana implementarea

Autor: Adriana Rosoga 03.02.2010

Peste 13% din firmele care au castigat proiecte cu finantare europeana isi reziliaza contractele, pentru ca nu reusesc sa isi sustina financiar investitia pana primesc prin decontare fondurile nerambursabile.



Alte firme tin cu dintii de proiecte si cer amanarea sau prelungirea perioadei de implementare pana la imbunatatirea conditiilor pietei.

"Am renuntat la proiect pentru ca nu am reusit sa sustin financiar achizitia utilajelor pana sa vina fondurile europene si sa-mi decontez investitia. Bancile nu mai dau credite sau conditiile sunt mult prea dure. Daca inainte de criza trebuia sa stau la coada la banci, acum este pustiu in sediile lor", spune Ion Tinca, proprietarul firmei de productie publicitara Rograv din Craiova.

Firma a solicitat o finantare europeana nerambursabila de aproape 100.000 de euro pentru achizitia de utilaje necesare productiei. "Am renuntat sa mai cumpar utilajele, chiar daca aveam nevoie de un laser pentru gravura care costa circa 40.000 de euro", mai spune Tinca, precizand ca vanzarile firmei au scazut anul trecut cu 40%.

In situatia lui se afla alte 50 de microintreprinderi care au decis sa-si rezilieze contractele semnate cu autoritatea pentru gestionarea fondurilor europene pentru programul de dezvoltare regionala.

"Circa 13,55% din microintreprinderi au reziliat contractele. Astfel, din 369 de contracte semnate pana acum cu o valoare de 122 de milioane de lei (30,5 mil. euro), 50 de firme au reziliat contractele, valoarea totala a bugetelor fiind de 13,4 milioane de lei (3,3 mil. euro)", spune Gabriel Friptu, director general al autoritatii de management al programului regional. O situatie similara este si in cadrul programului de crestere a competitivitatii economice, unde procentul de retrageri este de 13%. "Majoritatea celor care renunta la proiecte sunt firme care ne spun ca nu reusesc sa obtina banii pentru cofinantare", spune Catalina Melita, directorul programului.

In cadrul programului sectorial de crestere a competitivitatii economice dedicat IMM-urilor, numit. "Un sistem de productie inovativ si eco-eficient", pana la jumatatea lunii ianuarie au fost depuse 3.468 de proiecte cu o valoare de peste 5,9 miliarde de lei (1,47 mld. euro) si au fost semnate 720 de contracte, in valoare de 445 de milioane de lei (112 mil. euro).

Pe langa firmele care au ales sa-si rezilieze contractele, alti intreprinzatori amana sau isi prelungesc perioada de implementare asteptand sa vada cum vor merge vanzarile in acest an.

"Sunt doua motive pentru care firmele aleg sa prelungeasca sau sa amane implementarea. Pe de o parte sunt motive de business: schimbarea situatiei financiare a intreprinderii care face dificila atragerea co-finantarii bancare sau din fonduri proprii, schimbarea oportunitatilor in piata datorita intervalului mare de timp scurs intre depunerea proiectului si contractare. Pe de alta parte, sunt motivele legate de planificarea in timp a proiectului, etapa careia i se acorda mult prea putina importanta astfel incat proiectul sa poata fi implementabil atat din punct de vedere tehnic, cat si financiar, dar si din punctul de vedere al cerintelor organismului de implementare", spune Adrian Bucica, project manager al firmei de consultanta Compass Consulting.

Conform autoritatilor, in cadrul programului de crestere a competitivitatii economice, peste 60% dintre beneficiari au solicitat prelungirea sau amanarea perioadei de implementare, spun autoritatile.

"Am cerut prelungirea perioadei de implementare a proiectului cu inca sase luni din doua considerente. In primul rand, este situatia economica dificila, incasam banii mai greu si nu mai putem sa facem investitii atat de mari, iar creditarea este blocata. Suntem momentan in expectativa, vrem sa vedem cum se misca piata, iar dupa cum a inceput, 2010 nu este bine deloc. In al doilea rand, am constatat ca am estimat gresit perioada de implementare a proiectului. Cand ai o investitie de cateva sute de mii de euro, iti trebuie cel putin un an pentru implementare", spune Mihai Bardinici, actionarul companiei Marmura Prod din Craiova, care produce, distribuie si comercializeaza marmura, granit si travertin si care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 460.000 de euro. Firma a castigat un proiect cu finantare europeana in valoare de 440.000 de euro pentru achizitionarea de echipamente.

Chiar daca au la dispozitie posibilitatea de a obtine o prefinantare de 35% din valoarea proiectului pentru a demara investitiile, firmele spun ca nu-i ajuta foarte mult, in conditiile in care se lovesc tot de banci pentru ca trebuie sa obtina o scrisoare de garantie bancara. Astfel, o singura firma primise aprobare pentru o prefinantare de 277.000 de lei (69.000 de euro) pana la jumatatea lui ianuarie in cadrul programului de crestere a competitivitatii, axa 1.

Pana la sfarsitul lunii ianuarie, Romania a virat in conturile beneficiarilor fonduri structurale cu o valoare de 365 de milioane de euro. Premierul Emil Boc spune ca anul acesta tara noastra va atrage 4,3 miliarde de euro din fonduri europene.

El a cerut ministrilor, in sedinta comitetului pentru gestionarea fondurilor comunitare, sa gaseasca solutii pentru rezolvarea deficitului de personal din institutiile implicate in derularea acestor finantari.

In 2010 atragem 4,3 mld. euro de la UE?