„Comando” CEZ, in lupta cu hotii de curent

Autor: Catalina Apostoiu 04.02.2010

O televiziune ceha a dezvaluit cel mai intunecat secret al gigantului energetic de stat CEZ, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de energie din Romania: compania are de aproape un deceniu o unitate de comando bine pregatita, gata sa intervina in lupte de mici dimensiuni, scrie The Wall Street Journal.

Intr-un raport al grupului italian Enel, furturile de energie electrica reprezinta, in Romania, 5,4% din consum, mult peste media europeana, de 0,25%.

Compania ofera pregatire paramilitara unora dintre angajati pentru ca acestia sa poata interveni in cazurile in care sunt cercetate potentiale cazuri de furt de electricitate, de obicei de catre operatiuni ilegale. Cei care fac parte din acest grup se antreneaza cu munitie de razboi, folosesc metode de lupta antitero si simuleaza patrunderi in forta. Oficialii companiei spun ca atunci cand inspectorii sai intra pe proprietatea unor astfel de hoti, acestia pot fi intampinati cu focuri de arma.

Politicienii cehi s-au declarat surprinsi de aceste informatii. Ministrul ceh de finante Eduard Janota este asteptat sa fie chestionat in legatura cu aceasta problema de catre Parlament in urmatoarele zile.