Molnar, IFB Finwest Arad: Cel mai mare client al meu „de retail” are peste 20 mil. euro

Autor: Adrian Ionut Cojocar 04.02.2010

Cei mai multi dintre investitorii romani care tranzactioneaza pe Bursa se ghideaza dupa sfatul brokerilor, potrivit lui Octavian Molnar, directorul adjunct al IFB Finwest, astfel ca "toanele" brokerilor isi pun amprenta asupra evolutiei pietei in ansamblu.



"Formatorii de opinie pe piata sunt brokerii pentru ca 80% din investitorii de pe piata asculta si de parerea brokerilor. Daca brokerul este pesimist nu mai faci tranzactii si te retragi. Noi in 2009 am fost mai optimisti si am crezut ca piata poate sa-si revina. In martie a fost primul semnal ca s-ar putea sa avem o piata interesanta si in acel moment am inceput sa sunam clientii. Cine a crezut a crezut", povesteste Molnar, care a reusit sa faca din IFB Finwest cea mai mare firma de brokeraj independenta de pe Bursa in 2009.

El spune ca putini investitori au avut curaj sa intre in 2009 la cumparare pe Bursa, cand piata a atins niste minime multianuale, acestia fiind insa in principal investitori de calibru.

"In general investitorii cei mari au intrat, pentru ca le este mai usor sa riste. Cel mai mare client al meu «de retail» are peste 20 de milioane de euro. Sunt oameni care au avere si banii pe care-i plaseaza pe Bursa pot insemna 10% din cat dispun. Sunt romani persoane fizice care au peste 2 sau 3 milioane de euro disponibile pentru asa ceva, pentru investitii", spune Octavian Molnar.

IFB Finwest a fost anul trecut cea mai mare firma de brokeraj independenta de pe Bursa, reusind sa-si majoreze rulajul pe actiuni cu 8%, la 693 mil. lei (163 mil. euro), pe fondul scaderii tranzactiilor din piata cu peste 30%. Astfel, brokerii lui Molnar i-au intrecut pe cei de la Broker Cluj si Intercapital Invest, batandu-se cu marii intermediari bancari precum BT Securities, KBC Securities si Raiffeisen Capital.

Dupa un an de cresteri spectaculoase, Molnar ramane optimist si se asteapta ca Bursa sa inregistreze o crestere importanta si in 2010, desi sunt tot mai multi care asteapta o corectie.

"Fata de inceputul anului ma astept la o crestere de 30-40% pe Bursa. Eu sunt foarte optimist. In mod normal evolutia omenirii este in sus. O sa mergem tot inainte, nu putem merge inapoi. Populatia creste, cererea creste. Cand pragul de detinere la SIF-uri va urca la 5%, fondurile care au acum 1% din SIF vor incerca sa cumpere pana la 5%. Le este mult mai usor sa cumpere SIF-uri, pentru ca au un portofoliu diversificat si cumparand cate 5% din fiecare, ei au acoperit intreaga economie romaneasca", considera Octavian Molnar.

A restructurat in 2008 reusind sa revina pe profit in 2009

Directorul IFB Finwest spune ca in ultimul an comisioanele pe care casa de brokeraj le percepe pentru tranzactionarea de actiuni s-au redus la jumatate, de la un nivel mediu de circa 0,9% in anul 2008 pana la 0,4%-0,5% in prezent, pe fondul concurentei tot mai puternice dintre firmele de brokeraj pentru atragerea de clienti. "In acest moment am ajuns la nivelul minim de comisioane raportat la volumul din piata pe care poate sa-l genereze. Veniturile totale pe care le-am realizat anul trecut reprezinta cam 60% din cat am facut in 2008 din cauza ca au scazut foarte mult comisioanele de intermediere", explica Molnar.

El spune ca in 2008 a fost nevoit sa faca o restructurare masiva, in urma careia a inchis peste 12 unitati si a disponibilizat cateva zeci de oameni pe fondul crizei, care a determinat o scadere de peste 50% a valorii tranzactiilor de pe Bursa fata de anul de varf 2007.

"In 2008, de la 21 de unitati am ajuns la 7-8 la sfarsitul anului. Deci din 100 si ceva de oameni am ramas in 38 de oameni. N-am putut sa reducem deodata tot. Am redus cate 10 oameni pe luna pana in decembrie 2008 dupa ce am realizat in iunie ca aceasta criza este foarte adanca", spune Octavian Molnar.

Firma a revenit anul trecut pe profit, cu un castig net de circa 0,6-0,7 mil. lei, dupa ce in 2008 inregistrase o pierdere de 8,8 mil. lei (2,4 mil. euro), in special ca urmare a deprecierii actiunilor din portofoliul de casa.

Listarea IFB Finwest ramane un proiect pentru urmatorii 2-3 ani

Directorul IFB Finwest spune ca principalul obiectiv al societatii este mentinerea cotei de piata pentru a ramane cea mai puternica casa de brokeraj independenta de pe piata, directie catre care a tins inca de cand Molnar a venit in firma in urma cu 10 ani.

"De cotat nu ne-am cotat in 2008 ca a venit criza. Vrem sa ne listam si o sa facem acest lucru. In principiu, in decurs de 2-3 ani de zile sigur facem pasul pe BVB. De ce nu pe Sibex? Mi se pare ca Sibiul va ramane o bursa pentru futures, asa cum si Bucurestiul va ramane o piata pentru spot. Cred ca Bucurestiul n-o sa ajunga niciodata din urma Sibiu din punct de vedere al futures-ului cum si Sibiul n-o sa ajunga din urma Bucurestiul la capitolul piata spot", spune Octavian Molnar, care este si membru in Consiliul de Administratie al BVB, incepand de anul trecut.

In prezent, Broker Cluj (BRK) este singurul intermediar listat pe Bursa si are o capitalizare de 16,5 mil. euro.

Printre obiectivele IFB Finwest pentru acest an se mai numara iesirea cu o platforma online pentru tranzactii pe pietele externe, conducerea firmei purtand discutii de circa doua luni in acest sens cu o societate de brokeraj din SUA.

Directorul societatii spune ca firmele de brokeraj independente nu sunt pregatite sa ofere tranzactii in marja, iar clientii prea putin familiarizati cu aceste facilitati.

"Cred ca in Romania la ora actuala niciuna din companiile de brokeraj independente nu este asa de dezvoltata incat sa ofere tranzactii in marja. Mai trebuie sa treaca cam cinci ani de zile. Nici clientii nu sunt pregatiti pentru ca la tranzactii in marja poti sa si pierzi si nu e de vina brokerul ca tu ai luat creditul in marja. Este vorba de perceptia investitorilor. Prefer sa nu-i am decat sa-i pierd", explica Molnar.

"Un client multumit iti aduce inca trei"

Investitorii care au primul contact cu Bursa isi aleg casa de brokeraj in principal la sfatul unei cunostinte care deja tranzactioneaza, spune directorul IFB Finwest.

"In ceea ce priveste atragerea de investitori pe piata de capital noi am incercat toate variantele. Am facut si propaganda agresiva, am avut si reclame la televizor, dar cea mai buna metoda de a atrage clienti ramane acel mod de promovare de la client la client. Adica daca un client a lucrat foarte bine cu tine te cunoaste si te recomanda mai departe. Daca ai multumit un client, el iti mai aduce inca trei. Si pozitia companiei conteaza foarte mult. Cu cat esti mai sus. Lumea nu cunoaste. Este o piata la inceput, de 12-15 ani, cata cultura sa existe? Nu exista, de-abia acum se formeaza", este de parere Octavian Molnar.

El spune ca firmele care exporta au iesit deja din criza, in timp ce companiile de constructii o duc inca rau.

"Companiile care exporta ies primele din criza. Mana de lucru foarte ieftina, taxele reduse si cursul acesta au ajutat. Firmele de mobila au iesit din criza, nici n-au simtit foarte bine. Eu am clieti care au firme de mobila si lucreaza pe extern si stiu. Sunt si sectoare care au probleme. Constructiile, sector pe care am mizat si eu ca sa spun cinstit, au niste probleme foarte mari. Foarte multe s-au dezvoltat peste capacitate si cine nu a inteles ca trebuie sa-si restranga activitatea a dat faliment", spune Molnar.

Companiile nu sunt tentate la acest moment sa vina pe Bursa din cauza preturilor care sunt inca foarte scazute, considera directorul IFB. "In momentul acesta aducerea de companii pe Bursa este foarte dificila. Preturile sunt foarte mici. Companiile foarte bune nu vin pentru ca pretul este prea mic si companiile proaste nu are rost sa le aduci. Asta inseamna sa creezi o teapa pentru investitor", spune Octavian Molnar.

Octavian Molnar, 44 de ani

Din 1999 pana in 2004 el a fost director general al firmei de brokeraj, aceasta functie fiind ocupata acum de sotia sa, Adriana Molnar. A inceput sa lucreze pe piata de capital in 1994 ca referent in cadrul FPP I Banat-Crisana (actuala SIF Banat-Crisana), unde a condus biroul de studii de fezabilitate