Ministerul Muncii: Toate pensiile speciale se recalculeaza, dar nu stim inca cum

Autor: Alina Pahoncia 04.02.2010

Toate cele 200.000 de pensii speciale vor fi recalculate dupa intrarea in vigoare a legii unice a pensiilor la 1 ianuarie 2011, spun reprezentantii Ministerului Muncii.



Pensiile celor 140.000 de fosti angajati din Ministerul Apararii si de Interne vor fi astfel si ele recalculate, desi din textul proiectului de lege aflat in dezbatere publica nu reiese acest lucru.

"Se recalculeaza peste tot, pentru ca nu vrem sa facem vreo discriminare, dar nu stim inca algoritmul dupa care se va face recalcularea. Cele 200.000 de pensii speciale nu vor ramane asa. In cazul pensiilor in plata ale fostilor militari si politisti sau ale angajatilor din serviciile speciale (SPP, SRI, SIE - n.r.), formularea din proiectul de lege este mai generala, pentru ca situatia acestora este mai deosebita. De asemenea, discutiile cu reprezentantii acestor categorii nu sunt inca finalizate. Nu toate pensiile vor scadea, nu este obligatoriu sa scada toate la recalculare. Cu toate acestea, pensiile foarte mari cu siguranta vor fi afectate negativ", a explicat pentru ZF Loredana Manolache, consilier al Ministrului Muncii Mihai Seitan. Ea a precizat ca intrucat proiectul de lege este in dezbatere, in urma discutiilor cu partenerii sociali este posibil sa apara modificari.

Proiectul prevede expres recalcularea pensiilor speciale ale magistratilor, diplomatilor, parlamentarilor, aviatorilor sau ale fostilor angajati ai Curtii de Conturi, dar nu si pe cele ale fostilor militari sau politisti.

Desi proiectul de lege anuleaza legile speciale in vigoare, potrivit articolului 176 (1), in cazul militarilor si politistilor, pensia in plata va fi impartita la valoarea punctului de pensie in vigoare. Daca este vorba despre o pensie de 4.000 de lei, la un punct de pensie de 732,8 lei, cat este in prezent, rezulta aceeasi pensie, echivalentul a 5,4 puncte de pensie.

Manolache a mai explicat ca unul din argumentele pentru care modalitatea de recalculare a pensiilor fostilor militari si politisti nu este clar precizata in textul proiectului este faptul ca nu se stie cum va fi transferata povara platii acestor pensii de la buget catre Casa de Pensii. "Intrebarea este cum vom integra cele doua categorii in plata la Casa de Pensii, astfel incat sa nu cream un deficit semnificativ la bugetul acesteia", explica ea.

Deficitul la bugetul asigurarilor sociale a ajuns anul trecut la aproximativ 1,5 mld. euro. Potrivit bugetelor pentru pensii publicate pe site-ul Finantelor, Ministerul Apararii, Ministerul de Interne si SRI au bugetate pensii de 3,7 mld. lei in 2010. Daca luam in considerare si celelalte institutii, precum SIE sau SPP, care nu isi fac publice bugetele de pensii, suma totala pe care o cheltuie statul pentru pensiile speciale este de circa 1 mld. euro.

"Al doilea motiv pentru amanarea stabilirii unei proceduri de calculare este faptul ca am incercat sa folosim un algoritm de calcul ipotetic, potrivit caruia acesti beneficiari de pensii speciale ar fi contribuit in timpul vietii active, pentru a calcula noul nivel al pensiei. Problema este ca aceste categorii primesc si la pensie o serie de indemnizatii-supliment care sunt secrete, pentru diferite activitati din timpul vietii active. Nu stim si nu putem afla aceste indemnizatii, prin urmare nu putem recalcula cu exactitate noua pensie", a mai precizat Manolache.

Ea spune ca a fost luata in considerare varianta in care pensia se calculeaza pe baza venitului cunoscut, ca si cum beneficiarul ar fi contribuit in timpul vietii active, pentru indemnizatiile secretizate urmand sa se aloce fonduri de la ministerele de resort care sa asigure plata corespondenta la pensionare.

Salariatii din aceste structuri nu cotizeaza in timpul vietii active pentru pensia de stat si nu isi primesc pensia din bugetul public de pensii, ci prin alocari de la bugetul de stat.

Ieri a fost ultima zi in care se puteau depune pozitii din partea partenerilor sociali cu privire la eventualele observatii sau modificari ale proiectului de lege. Proiectul urmeaza sa intre in sedinta de Guvern saptamana viitoare.