Patru pentru sefia PSD. Cea mai dura confruntare din istoria partidului

Autor: Iulian Anghel 05.02.2010

Adrian Nastase, fost presedinte al PSD, fost prim-ministru, este ultimul in galeria liderilor social-democrati cu influenta care si-au anuntat oficial candidatura la sefia partidului.

Patru nume sonore din PSD ataca, la congresul din 20 februarie, sefia celui mai puternic partid de opozitie - Mircea Geoana, Adrian Nastase, Miron Mitrea si Cristian Diaconescu. Va fi cea mai stransa competitie din istoria partidului. Ieri, la Consiliul National (un for extins de conducere, condus de Adrian Nastase) s-a decis ca data noilor alegeri in partid sa fie 20 februarie. Destul timp pentru ca taberele sa se refaca. Insa mult-asteptatul anunt al unei coalitii Nastase-Mitrea-Diaconescu impotriva lui Geoana nu s-a produs ieri. Nimic nu este insa exclus.

"Multi mi-au cerut un raspuns clar, direct. Da, candidez la presedintia PSD", a spus Nastase.

Patimile lui Nastase

Izolat o vreme in PSD, marginalizat din cauza problemelor sale cu justitia, Nastase a urcat treapta cu treapta. Principalul sau adversat este, in acest moment, Mircea Geoana care, desi slabit de infrangerea la prezidentiale, are inca o influenta considerabila. Principalul sutinator al lui Nastase este Ion Iliescu.

Pana in prezent au fost anuntate cinci candidaturi pentru sefia PSD, dar, practic, doar patru dintre ele conteaza: Mircea Geoana (actualul presedinte), Miron Mitrea (care in urma cu cativa ani a pierdut pozitia foarte importanta de secretar general al PSD in favoarea unui apropiat al lui Mircea Geoana, Titus Corlatean) si Cristian Diaconescu (senator, fost ministru de justitie sub Nastase si apoi de externe, anul trecut, dar si candidat cu rezultate mediocre la ultimele alegeri pentru Primaria Capitalei).

In PSD ca, de altfel, in mai toate partidele, prieteniile sunt rare, in ciuda a ceea ce se declara public. Ce-i uneste pe Mitrea si Nastase este aversiunea fata de Mircea Geoana.

Marginalizarea i se datoreaza lor in buna parte. La Congresul din aprilie 2005, Nastase facuse un "tandem" cu Ion Iliescu (Iliescu presedinte, Nastase presedinte executiv). Intrarea in cursa a lui Geoana (impins sa candideze de asa-numitul grup de la Cluj, condus de influentul, pe atunci, Ioan Rus) i-a dat peste cap planurile lui Nastase. Geoana l-a invins pe Iliescu si, astfel, Nastase a ajuns intr-o pozitie inferioara acestuia in partid. Nici doi ani mai tarziu, el era cu totul indepartat (pretextul au fost problemele sale cu justitia), iar functia sa, presedinte executiv, desfiintata.

Patimile lui Mitrea

Mitrea si-a pastrat pozitia de secretar general obtinuta in 2005, pana in 2007, cand, tot la un congres, functia i-a fost luata de Titus Corlatean, (apropiat atunci de Geoana) care a beneficiat de sprijinul lui Viorel Hrebenciuc, cel care, "tradand" tabara Iliescu-Nastase il ajutase si pe Geoana sa ajunga presedinte in 2005. Hrebenciuc sta acum pe margine (nu il sustine explicit pe Geoana, desi el a fost seful sau de campanie, deci vinovat intr-o masura de esec). Hrebenciuc asteapta sa vada incotro se inclina balanta. Expert in "lovituri de noapte", el nu are adversari expliciti in PSD, in afara de Mitrea.

Lovitura finala pe care Geoana i-a dat-o lui Mitrea s-a petrecut dupa alegerile din 2008 cand l-a lasat fara nicio functie in Parlament.

Patimile lui Diaconescu

Cat il priveste pe Cristian Diaconescu, chiar daca el nu a avut un conflict public cu Geoana, aversiune exista.

Geoana l-a impins pe Diaconescu sa candideze pentru Primaria Generala Capitalei, doar pentru a impiedica o candidatura din partea PSD a lui Sorin Oprescu. Acesta din urma a demisionat din PSD si a candidat ca independent, castigand in final. Diaconescu s-a plans in partid ca nimeni nu l-a sprijinit in cursa electorala - pur si simplu l-au impins sa candideze si l-au lasat fara sprijin, spunea el. Marian Vanghelie, liderul PSD Bucuresti (care ar fi trebui sa contribuie din plin la succesul lui Diaconescu), s-a aliat cu Geoana doar pentru ca si el era adversar al lui Oprescu. Dar aceasta alianta s-a consolidat in timp. Insa acum Vanghelie tace.

Nu este exclus ca, in cele doua saptamani pana la alegeri, pricipalii opozanti ai lui Geoana - Nastase, Mitrea, Diaconescu - sa se alieze intr-un fel, desi sustin ca-si doresc sa conduca partidul. Deja este intrevazuta o intelegere Mitrea-Diaconescu, neoficializata insa, deocamdata.

Taberele