Adio dobanzi de 10% pe an la depozitele in lei

Autor: Liviu Chiru 04.02.2010

La numai o zi dupa ce BNR a redus dobanda-cheie cu jumatate de punct procentual, pana la 7% pe an, dobanzile de doua cifre la depozitele in lei au disparut aproape cu desavarsire de pe piata.

Volksbank, Alpha Bank, Piraeus sau RBS, banci care pana saptamana trecuta inca ofereau dobanzi de peste 10% pe an la depozitele in lei, au facut ajustari, intrand pe palierul de o cifra. Doar portughezii de la Millennium, o banca mica, mai platesc 10% pe an, si doar pentru depozitele pe trei luni, restul dobanzilor fiind deja pe linia de 8%. BCR, cea mai mare banca, a dus dobanzile chiar si sub 8%.

"Intrucat semnalele date de BNR sunt foarte clare privind directia dobanzilor, sunt de asteptat reactii rapide si ample. Dobanzi de peste 9% pe an la depozite nu isi au justificarea", spune Sorin Mititelu, director Dezvoltare Afaceri si Produse Retail la BCR. Pe piata interbancara dobanzile la care bancile isi imprumuta lei intre ele pentru perioade foarte scurte au coborat ieri la 5% pe an.

Guvernatorul Mugur Isarescu le-a reamintit inca din toamna trecuta bancherilor ca dobanzile pe care le platesc clientilor pentru depozitele atrase ar trebui sa fie sub rata-cheie a BNR. Bancile au fost insa reticente sa reduca prea repede dobanzile, de teama de a nu-si alunga clientii, dar si pentru ca BNR nu a ezitat sa lase piata fara lei, fortand cresterea dobanzilor atunci cand au aparut presiuni pe leu.