Primele padurarilor si bancherilor de la final de an au sfidat criza

Autor: Alina Pahoncia 04.02.2010

Economia nu sta asa rau? Padurarii, angajatii din farma si telecom, bancherii si asiguratorii au primit prime si bonusuri consistente pe final de an.



Veniturile salariale din cateva industrii au sfidat criza si au crescut puternic in luna decembrie a anului trecut, desi in ultima jumatate de an analistii, companiile si autoritatile au afisat un sentiment foarte pesimist cu privire la evolutia economiei.

Cel mai puternic au crescut in luna decembrie a anului trecut veniturile angajatilor din silvicultura, care s-au apreciat cu 41%, fata de noiembrie, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS), pana la un castig salarial mediu net de 1.603 lei.

Pe locurile urmatoare in topul cresterilor de venituri se afla angajatii din farma si telecomunicatii (+33%), cei din asigurari (+22%) si cei din banci (+20%).

"S-au dat intr-adevar bonusuri semnificative, atat in mediul privat, cat si la stat. Acest lucru inseamna ca firmele inca isi permit, iar situatia nu este atat de rea, ca nu e dezastru in economie. Este de asemenea posibil ca pe final de an lucrurile sa se fi miscat mai bine, iar companiile sa-si fi permis mai mult", spune Nicolaie Chidesciuc, economist-sef al ING Bank.

In decembrie se acorda in mod traditional prime de sarbatori, al 13-lea salariu si anumite bonusuri, insa cresterile din decembrie 2009 sunt surprinzatoare in conditiile in care majoritatea companiilor au acuzat scaderea vanzarilor si probleme mari de cash anul trecut. Mai mult decat atat, mediul privat si-a ajustat puternic efectivele de personal, disponibilizand zeci de mii de oameni si anuntand ca ingheata sau chiar va scadea salariile.

Ruxandra Stoian, partener si director servicii de consultanta in resurse umane in cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC), spune ca decembrie este luna preferata pentru plata unor recompense anuale, cum ar fi al 13-lea salariu.

"In sectorul financiar, de pilda, conform studiului salarial PayWell, 65% din companii ofera astfel de recompense, cum ar fi al 13-lea salariu la finalul anului."

Ea remarca faptul ca desi in acest an au existat constrangeri bugetare deosebite, foarte putine companii au recurs la reducerea valorii sau la eliminarea lor, aceste compensatii fiind, de obicei, prevazute in contractele colective de munca, deci obligatorii pentru angajator. "Totusi, daca facem o comparatie cu luna decembrie 2008, cand incepusera deja masurile de reduceri de costuri, se observa o usoara scadere a castigului salarial", afirma Stoian.

La nivelul intregii economii, salariul mediu net a crescut cu 8% fata de noiembrie, pana la 1.477 lei (350 de euro), insa ca evolutie anuala a intrat in teritoriu negativ, scazand cu 0,8% fata de decembrie 2008.

"Este o tendinta clar descendenta pe final de an, insa tot vorbim de cresteri semnificative in decembrie. Acest lucru insa nu inseamna ca este ultima rata anuala negativa. Salariile vor ramane in teritoriu negativ in prima jumatate a anului, urmand sa reintre in zona pozitiva din semestrul al doilea", explica economistul-sef al ING Bank.

Specialistii spun ca domeniile in care s-au inregistrat cele mai mari cresteri salariale sunt si cele care nu au fost foarte puternic afectate din punct de vedere financiar si au reusit sa isi conserve o marja, desi mai redusa, a profitabilitatii.

De asemenea, sistemul bancar a reusit sa se mentina pe profit anul trecut, dar castigul net cumulat a fost circa 800 mil. lei, de aproape sase ori mai mic decat castigul record de 4,4 mld. lei din 2008, multi jucatori mijlocii si mici inregistrand pierderi pe standardele locale de contabilitate.

Bancherii sunt cel mai bine platiti salariati din economie, cu un castig lunar net de 4.111 lei (980 de euro), in timp ce in hoteluri si restaurante se inregistreaza cele mai mici salarii - 810 lei (192 de euro).

"Si in 2009 in BRD am continuat sa acordam bonusuri si prime pentru a ne recompensa angajatii. De exemplu, in decembrie am acordat prima de ziua bancii", spune Adela Jansen, director executiv de resurse umane al BRD Groupe Societe-Generale, care numara aproximativ 8.500 de salariati in Romania, fara filiale.

Pe locul intai la cresteri salariale se afla angajatii din silvicultura, cu un plus de 41% la venituri in decembrie. Romsilva este detinuta de stat si este unul din cei mai mari angajatori din economie, care a incheiat anul trecut cu aproape 20.000 de salariati, cu 900 mai putini decat la sfarsitul lui 2008. Romsilva isi bugetase anul trecut un profit brut de 50 mil. lei (11,6 mil. euro), in conditiile unei cifre de afaceri 1,15 mld. lei (0,3 mld. euro). Reprezentantii Romsilva nu au putu fi contactati pentru comentarii.

Plus 10% si in administratie

Surprinzatoare este si evolutia castigurilor din zona bugetara, unde era de asteptat ca in statisticile pe decembrie sa se vada zilele fara plata ale angajatilor de la stat, prin care Guvernul a declarat anterior ca urmareste sa reduca cu 15,5% cheltuielile salariale lunare.

Angajatii din administratia publica si aparare au avut in decembrie castiguri cu aproape 10% mai mari decat in noiembrie, incasand pe final de an venituri de 2.098 lei. In invatamant si sanatate au fost inregistrate scaderi modice ale veniturilor in decembrie, de 0,5 si 1,5%. "Daca avem in vedere vacanta neplatita de patru zile a bugetarilor, ar fi trebuit sa vedem niste scaderi semnificative in aceasta zona. In schimb, vedem cresteri. Cred ca explicatia cea mai plauzibila este ca au fost alegeri", spune Chidesciuc.

Cresteri aproape in toate domeniile

O alta explicatie posibila pentru cresterile de venituri din anumite domenii este ca majorarile, rezultate din prime, al 13-lea salariu si ocazional bonusuri, au fost "fortate" de sindicate in contractele colective de munca, in special in cazul companiilor mari.

"Primele fixe intra in fondul de salarii, sunt bugetate si nu se prea poate umbla la ele. In acelasi timp, in decembrie toata lumea da cate ceva angajatilor. Daca ai profit, este normal sa dai", comenteaza un director de resurse umane dintr-o banca, dar care nu a dorit sa fie citat.

O alta explicatie posibila este ca avansul din anumite domenii sa fie rezultatul platii unor salarii compensatorii catre angajatii afectati de disponibilizari.

"Daca ne uitam la cifre, vedem ca in decembrie au fost cresteri in majoritatea domeniilor. Nu mi se pare plauzibila ipoteza salariilor compensatorii", subliniaza economistul-sef al ING Bank.

Majoritatea domeniilor de activitate au raportat cresteri salariale in ultima luna din an. Cresteri semnificative au mai fost si in domenii precum depozitare (20,7%), agricultura si vanatoare (19,5%), productia si prelucrarea de energie (18,8%), informatii si comunicatii (16,7%), extractia carbunelui (16,2%), extractia petrolului si a gazelor (16%) sau fabricarea bauturilor (14,6%).

Pe de alta parte, scaderi ale veniturilor salariale s-au inregistrat in prelucrarea lemnului (0,9%), activitati de editare (1,4%), invatamant (0,5%) sau sanatate si asistenta sociala (1,4%).

Potrivit estimarilor ING, in decembrie salariile ar fi trebuit sa scada cu 6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Prognozele noastre se bazau pe situatia economica nefavorabila si ne asteptam sa nu se mai acorde al 13-lea salariu, pentru ca economia era intr-o situatie destul de neplacuta", afirma Chidesciuc.

Potrivit unui studiu realizat de Paylogic, companie care ofera servicii de externalizare a salariilor si administrare de personal, 55% din firmele de pe piata locala au acordat anul trecut angajatilor prime de Craciun, procentul fiind insa in scadere, de la 69% cat era la nivelul anului 2008. Prima medie a fost de 230 de lei, de asemenea in scadere fata de 605 lei in 2008.