Restantele romanilor s-au dublat, iar creditele considerate pierdere au crescut de cinci ori

Autor: Ciprian Valentin Botea 07.02.2010

Bancile aveau de recuperat, la sfarsitul anului trecut, sume restante de 7,86 mld. lei (circa 1,9 mld. euro), fata de 3,32 mld. lei in decembrie 2008, pentru ca tot mai multi romani au intarziat cu plata ratelor lunare pe fondul cresterii somajului si al scaderii veniturilor disponibile ale populatiei si companiilor, arata datele BNR.

Cea mai mare parte a sumelor restante era reprezentata de intarzierile mai mari de 90 de zile, incadrate, potrivit normelor bancii centrale, in categoria pierdere si provizionate integral. Intarzierile mai mari de 90 de zile ajungeau in decembrie la 5,38 mld. lei (aproape 1,3 mld. euro), de aproape cinci ori mai mult decat la sfarsitul lui 2008.

In schimb, intarzierile mai mici de 60 de zile au intrat pe un trend descendent in ultimele luni, semnaland astfel o aplatizare a ritmului de crestere a restantelor. Analistii avertizeaza, totusi, ca portofoliile de credite ale bancilor vor continua sa se deterioreze cel putin pana la jumatatea acestui an.

"Atata timp cat somajul va creste, iar veniturile vor scadea ne putem astepta la o crestere usoara a restantelor in continuare. O aplatizare a ritmului de crestere a fost observata inca din a doua jumatate a anului trecut, iar tendinta se va mentine si in 2010", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Cele mai multe estimari indica o crestere a somajului cel putin pana la jumatatea acestui an. In decembrie 2009, rata somajului a ajuns la 7,8%, comparativ cu 4,4% in aceeasi luna din 2008.

Ponderea sumelor restante in totalul imprumuturilor acordate de banci era de 3,47% la sfarsitul anului trecut, fata de 1,47% in perioada similara din 2008. Ponderea restantelor a crescut accelerat in 2009 in conditiile in care bancile au acordat foarte putine credite noi. Pe parcursul anului trecut, creditul de consum a stagnat fata de 2008, in timp ce creditul ipotecar a crescut cu o singura cifra.

"Este important de urmarit ponderea restantelor in total imprumuturi, care va depinde de volumul creditelor noi. Evolutia restantelor depinde insa si de evolutia leului, a carui apreciere ar putea reprezenta un factor de protectie pentru debitori", noteaza economistul-sef al BCR.

Reticenta la indatorare a romanilor pare sa se fi diminuat in ultimele luni, numarul de interogari a bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare pentru debitorii potentiali urcand la 239.535 de cereri, cu 50% peste media din intervalul ianuarie-noiembrie. Analistii spun ca in 2009 creditul privat a fost impulsionat de garantiile acordate de stat, iar o eventuala crestere a creditarii in acest an va depinde tot de programele guvernamentale.

"Programul Prima casa a fost foarte important pentru ca fara el am fi vazut o diminuare a creditarii in 2009. Anul acesta, nu vom vedea o crestere spectaculoasa a creditarii pentru ca sentimentul populatiei va ramane negativ cel putin pana la jumatatea anului", mai spune Anghel.

Totalul creditelor acordate si angajamentelor asumate de institutiile de credit ajungea la 253 mld. lei la sfarsitul anului trecut, inregistrandu-se doar o crestere marginala, de circa 1 mld. lei, comparativ cu decembrie 2008.

Numarul debitorilor raportati de doua sau mai multe institutii de credit a urcat in decembrie la 123.843 de persoane, dupa ce in primele 11 luni s-a mentinut in jurul a 85.000 de persoane. Cea mai mare parte a cresterii are ca sursa, cel mai probabil, faptul ca institutiile financiare nebancare (IFN) inscrise in Registrul Special al BNR au inceput sa-si raporteze restantierii la Centrala Riscurilor Bancare (CRB). CRB este organismul specializat al BNR care gestioneaza date despre creditele acordate de banci.