Isarescu resemnat: Nu tinem sa imbrancim bancile sa reia creditarea

Autor: Mihaela Claudia Medrega 07.02.2010

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a renuntat sa mai critice bancile pentru dobanzile ridicate la credite, duble fata de dobanda-cheie a bancii centrale, dupa ce anul trecut "incuraja" reducerile prin mesaje mai mult sau mai putin "incisive".

Acum guvernatorul spune ca banca centrala nu tine sa "imbranceasca" bancile in reluarea procesului de creditare "pe alte baze decat cele sanatoase si prudente", lasand practic la latitudinea institutiilor de credit sa decida cand si cum sa reduca dobanzile si sa ajute economia.

"Trebuie sa dam si bancilor... nu dreptate, ci un interval de acomodare. Politica de dobanzi a unei banci are o sumedenie de factori interni de judecata. Nu tinem sa imbrancim bancile in reluarea procesului de creditare pe alte baze decat cele sanatoase si prudente", a spus vineri Isarescu la prezentarea raportului trimestrial privind inflatia. Saptamana trecuta BNR a decis reducerea dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 7% pe an, mentinand nivelului rezervelor minime obligatorii.

"Deciziile BNR au incercat sa pastreze un echilibru, o directie - nu numai logica, dar si care sa minimizeze riscul unor reveniri. Acest mix de politica monetara incearca sa mearga in pasi precauti, relativ mai mici. Sa vedem cum sunt absorbite de piata masurile noastre si apoi sa mai facem un pas", a explicat guvernatorul.

BNR anticipeaza ca ajustarea ratelor dobanzilor la credite va fi in continuare "mai lenta si mai modesta" decat ajustarile descendente operate de banci asupra randamentelor depozitelor. Incertitudinile legate de dobanzile pe piata interbancara determina bancile sa fie mai reticente fata de o ajustare rapida a dobanzilor, in special la credite, considera analistii.

Isarescu a precizat ca BNR nu doreste sa incurajeze si mai mult creditarea in valuta, acesta fiind unul dintre motivele mentinerii RMO la valuta la 25%.

Iar RMO pentru pasivele in lei nu au putut fi reduse, desi banca centrala "doreste" incurajarea creditarii in lei, deoarece exista deja un exces de lichiditate in piata rezultat din descarcarea pozitiilor lungi in valuta, in asteptarea unei deprecieri a leului.

Isarescu apreciaza ca procesul de reluare a creditarii se va instala treptat in urmatoarea perioada, dar nu va fi generalizat, urmand sa existe diferente de la o banca la alta.

Practic, reluarea durabila a procesului de creditare va succeda cu un anumit decalaj redresarea activitatii economice, conform asteptarilor bancii centrale.

BNR noteaza in raportul privind inflatia ca revigorarea activitatii de creditare a companiilor se anticipeaza a fi "anevoioasa", ea fiind conditionata, pe de o parte, de scaderea neincrederii bancilor in perspectivele economiei si a perceptiei asupra riscului asociat sectorului in care functioneaza compania si, pe de alta parte, de refacerea cererii de credite.

In ceea ce priveste evolutia procesului de economisire, Isarescu a precizat ca va fi semnificativ diminuat fata de anul trecut, o parte din resursele suplimentare urmand sa se duca in consum. "Nu este obligatoriu ca reducerea ratelor de dobanda nominale la depozite sa duca la reducerea volumului economisirii. Pentru ca economisirea este un proces mai complicat. Dar cred ca o crestere ca anul trecut nu o sa mai avem. Economisirea va fi semnificativ diminuata."

In conditiile redresarii activitatii economice in zona euro, Isarescu si-a exprimat increderea ca o dinamica economica pozitiva in Romania bazata in principal pe exporturi este realizabila si sustenabila. El a precizat ca exprimari de genul crestere economica bazata pe exporturi nu se refera la faptul ca exportul este principalul motor, ci se refera la pastrarea unui echilibru in ceea ce priveste consumul.

Viceguvernatorul Cristian Popa crede ca am putea avea crestere economica chiar din primul trimestru.

In cazul Romaniei, in conditiile in care peste 70% din PIB este consum, nu poate sa existe crestere economica fara consum, a explicat guvernatorul BNR, exprimandu-si speranta ca nu se va reveni la o crestere economica de tipul celei de pana in 2008, bazata pe explozia consumului pe datorie. Guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,3% in acest an, dupa o scadere de circa 7% in 2009.

"Dobanzile la lei nu scad sub 10%"