Zincul si ceaiul, pariurile castigatoare pe piata materiilor prime

Autor: Cristina Roşca 08.02.2010

In 2010, preturile resurselor naturale vor fi puternic influentate de evolutia pietelor financiare si de variatia cursului de schimb, dupa ce in 2009 criza si-a pus amprenta si asupra acestui sector, scrie cotidianul francez Les Echos.

Cea mai buna evolutie in primele sase luni ale acestui an o vor avea zincul si ceaiul, ale caror preturi vor creste cu 41%, urmate de cauciuc si plumb, cu un avans de 35% si respectiv 33%, potrivit estimarilor CyclOpe, grupul celor mai buni specialisti francezi in domeniul materiilor prime, in frunte cu Philippe Chalmin, profesor la Universitatea Paris Dauphine.

Cele mai multe resurse naturale vor avea o evolutie pozitiva, exceptie facand soia. Metalele pretioase, precum platina, argintul si aurul vor avea o evolutie diferita. Pretul platinei va creste cu 25%, cel al aurului cu 13%, iar la polul opus, cel al argintului cu numai 2% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Petrolul si gazele naturale se afla intre resursele naturale cu cea mai buna evolutie, cu plus 21% si respectiv 20%.

Optimism moderat in 2010

"Desi in prezent investitorii sunt optimisti, pentru 2010 este necesar sa fim prudenti. Pietele au crezut ca isi vor reveni cu mult inainte ca acest lucru sa poata deveni realitate si astfel ele au ajuns sa fie dependente de evolutia favorabila a economiei chineze, mult mai vulnerabila pe viitor decat s-ar putea crede", a spus profesorul Philippe Chalmin.

"In mai multe sectoare apare un excedent de oferta, si, in mod paradoxal, este exact acolo unde investitiile sunt necesare, cum ar fi in agricultura, in conditiile in care pietele cerealelor au fost cele mai «deprimate»", a declarat Chalmin.

Potrivit lui, pietele resurselor naturale "nu vor avea o evolutie lina in 2010". Preturile vor fi influentate de ansamblul format din "instabilitate si volatilitate extrema de pe pietele financiare".

Pietele financiare vor avea inca o data o influenta considerabila. "Dimensiunea monetara este esentiala", crede Chalmin. "Cu exceptia aurului, in cazul caruia este evidenta corelatia cu cursul valutar, corelatia dintre pretul materiilor prime si evolutia dolarului este din pacate o realitate de care trebuie sa tinem cont."

2009, un cosmar plin de invataminte

In ceea ce priveste cifrele aferente anului trecut, acestea nu prezinta situatia reala a evolutiei pietelor resurselor naturale.

"In 2009 piata a scazut cu o treime comparativ cu 2008, declinul fiind de 37% in cazul petrolului, de 25% pentru cupru si 35% pentru aluminiu. Singurele produse care au avut o evolutie favorabila au fost zaharul (35%), ceaiul (33%), cacaua (11%) si aurul (11%)", a concluzionat Philippe Chalmin. Aurul a fost considerat de multi cea mai sigura investitie a anului trecut. In luna decembrie a lui 2009, pretul aurului a urcat la un nivel record de 1.215 dolari pe uncie (aproximativ 43 de dolari pe gram).

Membrii grupului de specialisti francezi nu isi ascund nemultumirea la intalnirea cu noii intrati pe piata, cu speculatorii, care sunt actori orientati pe termen scurt. Acestia au amenintat in mai multe randuri echilibrul stabilit intre producatori si consumatori. Desi au devenit puternici, prezenta speculatorilor este necesara.

"Nu este rau sa ne amintim ca pretul materiilor prime este influentat de mai multi factori, de mai multe tipuri de logica: cea fundamentalista (raportul cerere-oferta de pe piata fizica), cea a monedelor in care sunt cotate, de regula dolarul, si, in cele din urma, de cea a speculatorilor de pe piata financiara", sunt de parere specialistii CyclOpe.

Urmeaza o criza a petrolului

Sir Richard Branson, fondatorul Virgin Group, alaturi de alti oameni de afaceri de top vor trage un semnal de alarma spunand ca in urmatorii cinci ani va avea loc o criza a petrolului, scrie The Guardian. Fondatorul Virgin Group, ale carui companii din domeniul feroviar, aerian si turism sunt sensibile la evolutia pretului produselor energetice, va anunta ca aceasta criza ar putea fi chiar mai grava decat actuala criza financiara. "In urmatorii cinci ani vom fi victimele unei noi crize - criza petrolului. De aceasta data, avem sansa sa ne pregatim din timp. Provocarea consta in faptul ca trebuie sa utilizam in mod eficient timpul pe care il avem la dispozitie", sustine Branson. "Mesajul nostru catre guverne si catre mediul de afaceri este clar: actionati acum", a declarat el. "Nu lasati criza petrolului sa ne prinda cu garda jos, asa cum a facut criza financiara."