Factorii politici influenteaza in 2010 instabilitatea pietelor financiare

Ziarul Financiar 08.02.2010

Politica a devenit in 2010 un factor de influenta a instabilitatii pietelor financiare occidentale, pornind de la criza datoriilor din Europa de Sud-Est si pana la reforma din sectorul bancar american, intr-o maniera asociata mai mult economiilor emergente, comenteaza Reuters, citat de Mediafax.

La inceputul acestui an, masurile politice au stat la baza unora dintre cele mai ample miscari ale pietelor, care au dus la castiguri sau pierderi, in functie de perceptia pozitiva sau negativa a investitorilor, iar tendinta pare sa fie de durata.

Riscurile politice, in sine, nu sunt mai mari. Evenimentele majore produse in criza din 2008, urmate de redresarea pietei - decizia de a nu salva de la faliment Lehman Brothers, reuniunea G20, deciziile de lansare a masurilor guvernamentale de stimulare a economiilor - au fost momente politice cu un impact profund asupra pietelor.

"Politica influenteaza pietele intr-o maniera diferita", a declarat Alastair Newton, director general si analist politic la compania Nomura.

In 2008, cateva decizii politice au stabilit tonul pietelor timp de mai multe luni. In prezent, stirile politice sunt factori tot mai importanti care determina variatiile pe termen scurt dar si tendinta pe termen lung. Mai multe despre efectele deciziilor politice asupra pietelor financiare cititi pe www.mediafax.ro.