Exclusiv online - Sindicatul Dacia nu vede un final al negocierilor si se pregateste de greva

Autor: Alexandru Anghel 09.02.2010

Liderii Sindicatului Automobile Dacia (SAB) au declarat ca negocierile cu patronatul pentru majorarea salariilor ar putea rezulta in greva angajatilor daca in urmatoarele zile nu vor ajunge la un consens. Sindicalistii au solicitat o majorare salariala de 520 de lei in suma fixa pentru fiecare angajat iar administratia Dacia a propus o majorare de 170 de lei, ce se acorda in 3 transe.

Negocierile au inceput la 14 ianuarie iar in cele trei saptamani de negociere Dacia a majorat oferta de la 130 de lei la 170 de lei pentru fiecare angajat.

"Putem spune ca dupa negocierile de astazi (luni, 8 februarie - n.red) am ajuns la concluzia ca s-ar putea sa nu avem un acord. Vom adresa o scrisoare conducerii, cu revendicarile noastre. Acesta este primul demers din pasii pe care trebuie sa ii parcurgem pana cand putem organiza o greva de protest", a declarat Ion Iordache, vicelider al Sindicatului Automobile Dacia.
Reprezentantii Dacia nu au comentat cu privire la intalnirea cu sindicatul din cursul zilei de ieri. "Negocierile continua. Vor mai fi intalniri intre sindicat si conducere", a declarat Liviu Ion, directorul de comunicare al companiei.

In industria locala, in marile companii, nu au avut inca loc negocieri pentru majorarea salariilor. Sindicatul Nokia a obtinut in ultima parte a anului trecut o majorare salariala de 9% pentru angajatii de la Jucu. Nici in sectorul bancar nu au avut loc cresteri salariale importante, majorarile acoperind de regula inflatia.

Ultima greva, si cea mai importanta din istoria Automobile Dacia, a avut loc in primavara anului 2008 si a durat aproape 3 saptamani, timp in care compania a raportat pierderi de 13 milioane de euro.

La momentul respectiv sindicalistii Dacia au solicitat o majorare de 550 de lei in suma fixa pentru fiecare angajat si au acceptat la finalul negocierilor o majorare de 360 de lei, in doua transe.

Potrivit lui Iordache in prezent salariul mediu in cadrul Dacia ajunge la 1.700 de lei iar salariul mediu pentru un muncitor din fabrica ajunge la 1.540 de lei. In cazul unui muncitor calificat salariul de baza incepe de la 1.370 de lei.

"Trebuie sa tinem cont si de negocierea modesta de anul trecut. Acum am cerut 520 de lei, suma supusa negocierilor, argumentand pe baza rezultatelor foarte bune din 2009 si pe prognoza buna din 2010. Mizam pe faptul ca Duster se va vinde bine", a declarat Iordache.

In 2009 Automobile Dacia a vandut 311.000 de autovehicule, cea mai mare parte (85%) fiind exportata. Circa 200.000 de autovehicule au fost vandute in Europa de Vest. In 2009, dupa un inceput de an slab in ceea ce priveste comenzile, ceea ce putea conduce la disponibilizarea a circa 4.000 de angajati, sindicalistii au acceptat oferta de 110 lei a conducerii Dacia, majorare acordata in doua transe.

Comenzile au revenit apoi, Dacia atingand o productie record de aproape 300.000 de masini. In 2010 majoritatea programelor "Rabla" de la nivel european, unul din motoatele cresterii companiei anul trecut, au fost oprite.