CNVM a castigat 14 mil. euro la oferta pentru Verestoy si minoritarii de la RRC

Autori: Roxana Pricop , Andrei Chirileasa 09.02.2010

Kazahii de la Rompetrol nu au oferit niciun ban in plus peste pretul minim cerut de CNVM in oferta de preluare a Rompetrol Rafinare, de 0,0741 lei/actiune.



Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat ieri noul pret oferit de grupul Rompetrol si KazMunaiGaz pentru preluarea participatiilor minoritare ale Rompetrol Rafinare - Petromidia (RRC), de 0,0741 lei/actiune, cu 19% mai mare fata de pretul oferit initial de kazahi, de 0,0625 lei/actiune.

"Oferta KazMunaiGaz s-a conformat cu recomandarile Comisiei potrivit carora pretul trebuie sa respecte situatiile financiare auditate la 31 decembrie 2008 ale Rompetrol Rafinare, din care reiese ca el trebuie sa fie cel putin egal cu 0,0741 lei/actiune", a declarat Bogdan Chetreanu, comisar in cadrul CNVM. El a precizat ca actiunile RRC revin astazi la tranzactionare.

Oferta initiala a kazahilor, respinsa de CNVM in urma cu doua saptamani, era de circa 77 mil. euro pentru 24% din RRC, iar oferta imbunatatita se ridica la 91 mil. euro, fiind cea mai mare operatiune de acest fel derulata pana acum pe Bursa. CNVM nu a obtinut mai multi bani doar pentru actionari, ci si pentru propriul buget, in conditiile in care va incasa 2% din valoarea ofertei, adica 1,9 mil. euro, indifrent de numarul de actiuni care vor fi subscrise.

Unul dintre principalii castigatori ai "negocierilor" dintre CNVM si KazMunaiGaz este senatorul UDMR Attila Verestoy, care detine 1,68% din actiunile RRC. El va incasa 6,4 mil. euro daca va decide sa vanda in oferta, cu 1 mil. euro mai mult decat la pretul oferit initial de kazahi. El a platit circa 4,2 mil. euro pentru achizitia actiunilor, conform declaratiei de avere, astfel ca va obtine un profit de 2,2 mil. euro.

"Pretul de 0,0741 oferit de KazMunaiGaz nu este o surpriza pentru ca atat era si pretul minim legal pe care il puteau kazahii oferi. Actionarul majoritar a mers pe nivelul cel mai mic posibil. Voi vedea daca imi voi vinde participatia la Rompetrol Rafinare. Este prea devreme pentru a da un raspuns", a declarat Verestoy. El considera ca valoarea ofertei putea fi mai mare daca ar fi fost folosite si alte metode de evaluare.

Alti opt investitori, printre care se numara fiul lui Verestoy, dar si Sorin Apostol - seful KBC Securities - sau Adrian Andrici, care detin circa 3,4% din RRC, vor incasa 12,8 mil. euro in oferta. Fondul de investitii Artio Global (fostul Julius Baer), care detine 2,34% din RRC, ar incasa 8,9 mil. euro daca decide sa-si vanda actiunile.

Obligativitatea lansarii ofertei a venit in urma preluarii de catre KazMunaiGaz a pachetului majoritar de actiuni al grupului Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu, in august 2007.