Frigul aduce cu 60% mai mult gaz rusesc

Autor: Roxana Petrescu 08.02.2010

Piata interna va consuma in iarna acestui an cu circa 60% mai multe gaze din Rusia, fie ca este vorba de cele importate in aceasta perioada, fie de cele care sunt extrase din depozitele de inmagazinare subterana, comparativ cu perioada decembrie 2008 - februarie 2009, potrivit datelor Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, pe plan local se va inregistra o crestere a consumului de gaze naturale de circa 15% in cele trei luni de iarna din 2010 comparativ cu anul trecut, in februarie, ponderea gazelor din import ajungand la circa 45% din consum fata de februarie anul trecut, cand ponderea acestora era de doar 22,5%. Temperaturile extrem de scazute au determinat cresterea consumului populatiei concomitent cu sistarea pentru aproximativ o saptamana a alimentarii marilor consumatori industriali cu gaze din productia interna.

Desi cresterea consumului de gaze din import in iarna acestui an, de la circa un miliard de metri cubi, cat a fost in cele trei luni de iarna din 2008-2009, la 1,6 miliarde de metri cubi, ar fi putut determina costuri mari, pretul gazelor din import este mai mic comparativ cu cel de anul trecut.

Astfel, daca in perioada decembrie 2008-februarie 2009, pretul gazelor din import a fost cuprins intre 493 si 547 de dolari pe mia de metri cubi, in ultima luna a anului trecut pretul gazelor din import era de 299 de dolari pe mia de metri cubi. In plus, dolarul american din perioada decembrie 2008-februarie 2009 era mai puternic comparativ cu cel din iarna acestui an, fiind evaluat chiar si la 3,34 lei, in timp ce acum dolarul american costa 3 lei.

Tot potrivit datelor ANRE, anul trecut in Romania s-au consumat 13,2 mld. metri cubi de gaze, in scadere cu 15% comparativ cu 2008, cel mai important factor al acestei scaderi fiind scaderea activitatii mai multor companii mari consumatoare de gaze din cauza crizei.

Rusii vin la Bucuresti

La sfarsitul acestei luni, o delegatie a gigantului rus Gazprom, unica sursa de import de gaze naturale pentru Romania, va veni la Bucuresti pentru a se intalni cu reprezentanti ai Romgaz. Potrivit unor surse citate de Mediafax, intalnirea ar urma sa aiba loc in jurul datei de 26 februarie, obiectivul fiind continuarea discutiilor privind cooperarea in domeniul inmagazinarii subterane a gazelor. Romgaz si Gazprom au semnat, in iunie 2009, un memorandum de infiintare a unei firme mixte pentru constructia de depozite de gaze in Romania si investitii in productia energiei electrice