Criza a sters 600.000 de joburi. Guvernul, incapabil sa opreasca hemoragia de slujbe

Autor: Alina Pahoncia 08.02.2010
  • Companiile private au incheiat anul trecut doar 1,6 milioane de contracte de munca, fata de 2,3 milioane in 2008
  • In ianuarie, somajul a crescut iar cu 0,3%, pana la 8,1%
  • Reactia Guvernului este foarte slaba: Vom discuta beneficii pentru angajarea de someri, dar ne concentram pe crearea si pastrarea locurilor de munca


Somajul a ajuns la 8,1% in ianuarie, varful ultimilor opt ani, iar crearea de noi locuri de munca a franat brusc anul trecut, in conditiile in care companiile din mediul privat au creat cu 700.000 mai putine joburi decat in 2008.

Conform unor statistici obtinute de Ziarul Financiar, la sfarsitul anului trecut erau inregistrate in evidenta Inspectiei Muncii 5,7 milioane de contracte de munca active fata de 6,3 milioane la finalul lui 2008.

Companiile au desfiintat 2,2 mil. de contracte de munca in 2009, dar spre deosebire de anii trecuti au incheiat cu 700.000 de contracte mai putin: doar 1,6 milioane, fata de 2,3 milioane in 2009 si 2,5 milioane in 2008. Datele reprezinta practic atat miscarea de personal de la o companie la alta, cat si intrarile/iesrile de pe piata muncii.

"In evidenta noastra sunt inregistrate doar contractele individuale de munca din mediul privat. Contractele de la stat au evidenta proprie", a explicat Andreea Tudorie, sef serviciu in Directia Metodologie Relatii de Munca si Evidenta Muncii din cadrul Inspectiei Muncii.

Contractele de munca sunt desfiintate prin concediere, prin acordul partilor sau prin atingerea varstei de pensionare, potrivit Codului muncii, insa nu exista statistici cu privire la ponderea fiecarei categorii in totalul contractelor de munca care au incetat. Numarul de contracte de munca cuprins in statisticile de la Inspectia Muncii nu reflecta numarul de angajati din mediul privat, ci numarul de joburi, intrucat face referire atat la angajatii care abia au intrat pe piata fortei de munca si se afla la primul contract, cat si la cei care au deja un job si incheie un al doilea contract munca.

"Este vorba si despre contractele de munca in timp partial. Numarul de persoane este cu siguranta mai mic sau cel mult egal cu numarul de contracte", a precizat Tudorie, adaugand ca nu exista date cu privire la numarul salariatilor care au mai multe contracte de munca.

La sfarsitul lunii noiembrie 2009, potrivit datelor de la Ministerul Muncii, in economie erau 4,36 de milioane de salariati si 5,7 milioane de contracte de munca active, ceea ce inseamna ca mai bine de 1,3 milioane de angajati aveau cel putin doua contracte de munca.

Codul muncii nu stabileste o limita a numarului de contracte pe care le poate avea un angajat, insa cea mai intalnita situatie este cea in care un angajat are un contract individual de munca full-time si incheie un al doilea contract in regim part-time.

Companiile din mediul privat spun ca masurile luate de Guvern pana acum sunt "defensive" si "bune doar pe hartie". "Cine mai pastreaza si cine mai angajeaza oameni acum? Economia este ca un bolnav cronic pe care nu-l mai ajuta astfel de medicamente (masuri - n.r.)", spune managerul unei fabrici de conserve cu afaceri de cateva sute de mii de euro cu privire la decizia Guvernului de a nu mai impune plata contributiilor la asigurari sociale pentru companiile care angajeaza someri.

"In prezent, nu mai am aproape deloc angajati. In perioadele bune aveam in jur de 50 de salariati, dar in ultimele luni i-am trimis aproape pe toti in somaj. Aveam prevazuta crearea a inca 50 - 60 de locuri de munca in urma implementarii un proiect din fonduri europene, dar nu am reusit sa fac rost de finantare, asa ca am stopat si investitia si angajarile", precizeaza managerul fabricii de conserve.

Guvernul a decis sa prelungeasca si in acest an masura potrivit careia companiile care isi trimit angajatii in somaj tehnic nu trebuie sa plateasca contributii la asigurari sociale timp de trei luni. De asemenea, premierul Emil Boc a declarat ieri ca Guvernul pregateste un act normativ potrivit caruia si firmele care angajeaza someri urmeaza sa fie scutite de la plata contributiilor. "Nu stiu cine mai face angajari acum. Pe de alta parte, contextul economic e de asa natura incat nu te stimuleaza sa angajezi someri, ci te gandesti cum sa faci sa produci", comenteaza Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Contactati de ZF, reprezentii Guvernului au spus ca pentru acest an ramane prioritara absorbtia fondurilor europene pentru reconversie profesionala. De asemenea, ei au precizat ca estimarile arata ca rata somajului va continua sa creasca in prima parte a anului, pentru a scadea in cel de-al doilea semestru la 7,3%.

"Prioritatea noastra ramane pastrarea si crearea de noi locuri de munca", au mai spus reprezentantii Guvernului.

Statisticile arata ca aproximativ 300.000 de someri in plus au iesit pe piata in ultimele 12 luni, punand presiune pe bugetul somajului, pe puterea de cumparare si pe consum, precum si pe creditele aflate in derulare la banci.

Potrivit datelor de la Inspectia Muncii, companiile din mediul privat au creat anul trecut 1,6 milioane de contracte de munca noi, cu 700.000 mai putine decat in 2008.

Rata somajului a urcat cu 3,4% in 2009 si a ajuns la un varf de 8,1% in luna ianuarie, arata datele de la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca. Desi continua sa urce intr-un ritm accelerat, somajul din Romania se mentine sub media UE, care a ajuns la 9,6% in luna decembrie. Romania era astfel la sfarsitul anului trecut pe locul 20 in functie de rata somajului.

Principala supapa pentru relansarea crearii de joburi sunt investitiile straine, cred oamenii de afaceri, care apreciaza ca abia de anul viitor vor reincepe companiile sa creeze locuri de munca. "Nu sunt optimist si nu cred ca va exista cerere reala de forta de munca in 2010. Cu toate acestea, cred ca daca nu din acest an, atunci din 2011 vor aparea investitii straine noi, in conditiile in care nu ne putem baza pe relansarea consumului. Companiile straine inca se uita dupa piete ieftine, iar noi vom fi cu siguranta o solutie in acest sens", este de parere Pogonaru. Investitiile straine directe s-au prabusit anul trecut la 4,5 mld. euro, jumatate din nivelul record din 2008, de 9 mld. euro. Si in anii trecuti, intrarea masiva a strainilor in economie a fost principala responsabila pentru zecile de mii de locuri de munca create.

Pogonaru crede ca Guvernul ar trebui sa se uite cu mai mare atentie catre lanturile de subfurnizori care lucreaza pentru piata interna si nu au contracte la export, pentru ca acestia sunt cei mai vulnerabili in prezent. "Caderea acestora se traduce in risc ridicat de inflatie si somaj. Domeniile orientate spre export dau impresia ca se dezmortesc, insa firmele care produc doar pentru piata interna sunt cele mai afectate".

In acelasi timp, seful AOAR crede ca este dificila relansarea pietei joburilor cata vreme "legislatia muncii este anchilozata si te obliga sa tii in companie angajati care efectiv nu isi fac treaba, cand ai la poarta fabricii oameni specializati care abia asteapta sa munceasca". "Daca ne luam in serios cu reducerea cheltuielilor si a numarului de angajati de la stat, Guvernul ar trebui sa ia masuri de reconversie profesionala a salariatilor de la stat care vor iesi in piata, astfel incat ei sa poata fi integrati in mediul privat", mai spune Pogonaru.

Numarul salariatilor din economie a scazut cu aproximativ 400.000 anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.

Astfel, daca la inceputul anului, erau inregistrati in statistici peste 4,73 mil. salariati, la sfarsitul lunii noiembrie numarul acestora scazuse la aproximativ 4,36 milioane de oameni.