BULETIN DE STIRI/ Cat il mai asteptam pe Godot?

Autor: Pop Ioan 09.02.2010
Lebede pe gheata primavara
Incepand cu anul 1967, cea mai faimoasa trupa de balet pe gheata - The Saint-Petersburg State Ballet on Ice (foto 1 si 2) - a incantat o lume intreaga prin intermediul a mii de turnee. Mai sunt doar doua luni pana cand trupa soseste in Romania, urmand sa evolueze, in premiera, pe 14 aprilie 2010 la Sala Palatului, pentru a dezvalui publicului bucurestean o viziune inedita a "Lacului Lebedelor". Compania de balet de origine rusa a ales sa combine intriga povestii cu muzica lui Ceaikovski. Show-ul este oferit de Ambasada Federatiei Ruse si Agentia Vreau Bilet. Preturile biletelor pentru acest spectacol sunt cuprinse intre 70 si 200 de lei, fiind disponibile in reteaua Vreau Bilet, Unirea Shopping Center et. 2 si Carrefour Feeria - Baneasa Shopping City, Pasajul Universitatii - Agentia Trident Touring, la Sala Palatului si online pe www.vreaubilet.ro.
Ati scris o piesa de teatru? Trimiteti-o la Comedie!
Teatrul de Comedie a lansat recent Concursul de Comedie Romaneasca, ediţia a V-a. Piesele pentru concurs, texte de comedie românească inedite (care nu au mai fost publicate sau montate pe scenă, la teatrul de televiziune sau radiofonic) vor fi tehnoredactate cu diacritice. Manuscrisele vor avea menţionat titlul, dar nu şi autorul. Cele 3 exemplare vor fi trimise intr-un plic format A4 impreună cu un plic mai mic, sigilat, care va avea scris in exterior titlul piesei, iar in interior datele de identificare ale autorului. Adresa Teatrului de Comedie: str. Sf. Dumitru nr. 2, sector 3, cod 030077, Bucureşti. Data-limită pentru expedierea materialului: 15 martie 2010. Premiul I va avea valoarea de 5.000 RON, Premiul 2 - de 3.000 RON, iar Premiul 3 - de 2.000 RON. Câştigătorii vor fi anunţaţi in cadrul Galei Comediei Romanesti, ce va inchide festCO 2010 pe data de 22 mai.
Marele Jaf al Bancii, reconstruit la ICR
Astazi, 12 februarie, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38), in cadrul programului Seara de film, va fi proiectat, in premieră in România, documentarul Reconstruction/Reconstrucţie (SUA, 2001, 90 min), realizat de Irene Lusztig. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere la care vor participa Irene Lusztig şi Adina Brădeanu, critic de cinema. Filmat in perioada 1998-1999 şi lansat in 2001, documentarul Reconstrucţie (producţie Komsomol Films) explorează ramificaţiile micropolitice ale jafului petrecut in 1959 la Banca Naţională a României. Luând ca puncte de pornire documentarul Reconstituirea realizat de Virgil Calotescu in 1960, documentele existente in Arhiva CNSAS şi confesiunile membrilor propriei familii, Irene Lusztig rescrie faptele intr-o ordine personală, plasând-o in centrul imaginii pe Monica Sevianu, bunica sa maternă, singura femeie implicată in atacul băncii şi unica supravieţuitoare a evenimentelor. Filmul a participat la numeroase festivaluri internaţionale.
Carte de comunicare pe iPhone
In cursul lunii martie, cartea "Secretele relaţiei cu presa - sfaturi practice şi studii de caz", de Larisa Toader, va fi lansată in format electronic, adaptat dispozitivelor iPhone, iPod Touch şi iPad. Evenimentul va avea loc concomitent cu lansarea cărţii in format tipărit. Cartea va fi adaptată in format eBook de către Felician Ursache, fondator RanduSoft, iar utilizatorii de iPhone şi iPod Touch vor putea descărca aplicaţia gratuit, de pe App Store, incepând cu finalul lunii februarie. Proiectul işi propune să ofere cititorilor o prezentare reală a activităţii din agenţiile şi departamentele de relaţii publice, fiind, in acelaşi timp, un instrument de promovare nonconformistă pentru partenerii şi sponsorii săi. RanduSoft este numele sub care semnează Felician Ursache, programator român care şi-a propus realizarea unui proiect de promovare a valorilor culturale ale românilor in rândul utilizatorilor de iPhone, iPod Touch şi iPad, prin crearea de aplicaţii româneşti.
Daca e luni, la MNLR e Sorescu
Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează luni, 15 februarie, la ora 13.30, o manifestare "Rotonda 13" dedicată artistului (poetului şi pictorului) Marin Sorescu (foto 3). La dezbatere sunt invitaţi Eugen Simion, Mihaela Constantinescu-Podocea, Ion Cocora, Tudor Nedelcea şi George Sorescu. Amfitrionul intâlnirii va fi Lucian Chişu, directorul MNLR. Cu aceeaşi ocazie vor avea loc vernisajul unei expoziţii de pictură cuprinzând lucrări semnate de Marin Sorescu şi prezentate de Sorina Sorescu, Pavel Şuşară şi Florin Rogneanu, plus proiecţia filmului realizat de Viorel Coman - "Cu avânt pe apa Dunării" -, care ofera imagini inedite cu Marin Sorescu la Brăila. Evenimentul este realizat in parteneriat cu Muzeul de Artă Craiova şi Fundaţia "Marin Sorescu".
Opt poeti olteni in Belgia
In ultimul său număr din 2009, trimestrialul de poezie Le Journal des poetes, ce apare in Belgia, a publicat două pagini de poeme selectate din cărţile unor membri ai Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Le Journal des po'tes este cea mai veche şi mai valoroasă publicaţie europeană de poezie, anul 2009 fiind al 78-lea in cronologia apariţiei sale. Traducerile creaţiilor poeţilor olteni in limba franceză au fost realizate de studenţii Cercului INTERCULTURA, coordonat de profesorul Ioan Lascu, sub indrumarea altor cadre didactice de la catedra de specialitate a Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova: Anda Rădulescu, Valentina Rădulescu, Camelia Manolescu.
Urmează ca o antologie bilingvă, ce va cuprinde o selecţie din poezia a trei poeţi belgieni contemporani - Jean-Luc Wauthier, Marc Dugardin şi Rose-Marie Fran'ois - să fie publicată la Craiova. In cadrul unui dosar intitulat "Poesie roumaine a Craiova" au fost tipărite grupaje de poezii aparţinând scriitorilor Paul Aretzu, Nicolae Coande, Ion Munteanu şi Ioan Lascu. Proiectul de publicare a poeţilor olteni va continua şi in 2010: in primul număr al trimestrialului bruxellez va fi tipărită partea a doua a "Dosarului de poezie", care va cuprinde versiuni in limba franceză ale unor poeme semnate de Gabriel Chifu, Ioana Dinulescu, Irina Mavrodin şi Florea Miu. (I.L.)
Weekend romanesc cu Vonda Shepard
"Tell Him", "Hoocked on a Feeling", "Searchin' my Soul" si piesele albumului "From The Sun" incânta publicul din România. Sibienii, brasovenii si bucurestenii asteaptă cu nerăbdare să o asculte pe inegalabila interpretă. Turneul din România a inceput ieri, 11 februarie, la Casa de Cultură a Studentilor din Cluj. Până duminică, sibienii, brasovenii si bucurestenii vor avea parte de propriile concerte. Vonda Shepard va interpreta in premieră cea mai nouă piesă inregistrată anul trecut in albumul de colectie "The Best of Ally McBeal: The Songs of Vonda Shepard (Music from the Television Series)". "Something About You" in versiunea de studio a fost lansată in octombrie 2009 in selectia "Best of". Tot pentru fanii "Ally McBeal", anul trecut a fost lansată o editie specială cu toate episoadele difuzate din 1997 până in 2002.
Timisorenii il asteapta pe Godot
Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) pregăteşte o nouă premieră: Aşteptându-l pe Godot, de Samuel Beckett, sub direcţia de scenă a regizoarei Christiane J. Schneider din Frankfurt pe Main. Premiera are loc duminică, 21 februarie, ora 19.00, in sala TGST. Decorul şi costumele au fost create de Sandra Meurer din Mannheim. Interpretează: Rareş Hontzu, Radu Vulpe, Peter Papakostidis, Horia Săvescu şi Simona Vintilă, aceasta din urmă semnând şi asistenţa de regie. Aşteptându-l pe Godot este unul dintre cele mai reprezentative texte dramatice ale secolului XX şi e considerat un reper in creaţia lui Samuel Beckett şi a teatrului absurdului, introdus de acesta. Pentru coregrafia scenelor de luptă a fost cooptat Balazs Attila, de la Teatrul Maghiar de Stat "Csiky Gergely", iar asistenţa de scenografie este asigurată de Fehervari Zsolt. Următoarele reprezentaţii au loc in sala TGST in zilele de miercuri, 24 februarie, şi luni, 1 martie, de la ora 19.00.
Poezie la prima vedere
Secţia Poezie a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti (ASB) anunţă deschiderea inscrierilor pentru proiectul "Poezie la prima vedere", ce se va derula incepând cu luna martie a acestui an. Autorii care au volume de poeme in curs de apariţie editorială sunt invitaţi să facă o lectură publică in Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din România sau la Centrul Cultural "J.L. Calderon" al Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti, alături de editorii şi invitaţii lor. Programarea lecturilor se va face in funcţie de solicitările depuse la sediul ASB sau trimise pe adresa de e-mail cipariu@yahoo.com.
More Than 10 Meters of Wire
Centrul National al Dansului Bucuresti programeaza pe 14 februarie, la Sala Ronda, incepand cu ora 19.00, concertul "More Than 10 Meters of Wire", sustinut de Sorin Romanescu (foto 4). Muzicianul anului 2008 in jazzul romanesc, chitaristul Sorin Romanescu continua seria concertelor solo inceputa in luna martie a anului trecut. Improvizat in proportie de 90%, recitalul se construieste in jurul mai multor chitare cu timbruri diferite, pe care muzicianul le foloseste pentru a crea, in mod spontan, sonoritati, imagini, ritmuri, sugestii de stiluri, surprize. Pretul unui bilet pentru acest concert este de 10 lei (7 lei cu reducere pentru studenti, elevi, pensionari). Biletele se pot achizitiona de la sediul CNDB inainte de inceperea spectacolului. Rezervari se pot face la adresa rezervari@cndb.ro.
Amintiri de acum
Construit in 1992 şi definit ca un muzeu al viitorului, Ars Electronica Center (AEC) este probabil cel mai important centru de expunere a artei electronice din lume şi, totodată, un laborator al artei electronice contemporane, situată la confluenţa dintre artă, tehnologie şi societate. Anul acesta, AEC (www.aec.at) găzduieşte, in 26 februarie, deschiderea Festivalului Internaţional nextComic 2010 (www.nextcomic.org), parte a programului "Linz, capitala culturală europeană 2009", iar in cadrul acestui eveniment ICR Viena a programat un performance susţinut de Daniel Dorobanţu, unul dintre cele mai cunoscute nume ale muzicii electronice româneşti, şi de Michaela Konrad, graficiană austriacă ale carei lucrări in tehnica offset se află in colecţia celebrului Muzeu Albertina din Viena. Instalaţia audio-vizuală concepută de Daniel Dorobanţu sub genericul "Memories of Now" s-a născut la confluenţa muzicii artistului român cu ciclul de comicart intitulat "Spacelove" al Michaelei Konrad şi construieşte o cupolă sonoră mereu schimbătoare, ce dialoghează cu oferta grafică. Fluxul sonor este insoţit de un performance vizual care experimentează diferite forme de fuzionare cu oferta imagistică.
Sub genericul Memories of Now - by Daniel Dorobanţu & Michaela Konrad, ICR

Viena va prezenta publicului austriac un spectacol de 8 ore de sunet şi imagine, pe 26 februarie, in Ars Electronica Center.