CARTEA DE STIINTA/ Dostoievski contra Freud

Autor: Ziarul de Duminica 09.02.2010

Didier Julia

Dictionar de filosofie

Univers Enciclopedic Gold

Dictionarul a aparut la Editura Larousse si se adreseaza atat specialistilor, cat si publicului larg. Este un dictionar de filosofie sintetic, adica "limitat la la vocabularul definit de notiunile pe care omul modern le poate intalni in cursul lecturilor sale cotidiene, chiar si in literatura de maxima vulgarizare. Notiunile retinute sunt nu numai definite, ci si explicate si ilustrate, asa incat orice om sa-si faca o idee lipede despre subiectul care il intereseaza, ca si despre problemele corelate". Traducere, prefata si completari privind filosofia romaneasca de dr. Leonard Gavriliu. Editia a doua.

Ion Manzat

Psihologia crestina a adancurilor

F.M. Dostoievski contra S. Freud

Univers Enciclopdeic Gold

Profesorul Ion Manzat realizeaza o interesanta si originala cercetare privind psihologia abisala in operele a doua genii - un scriitor crestin si un psihiatru ateu. Se pare ca viziunea artistului a influentat conceptia omului de stiinta. Analiza comparativa porneste de la paralela dintre "Totem si tabu" (1913, romanul negru al psihanalizei) si "Fratii Karamazov" (1879). "Dostoievski fundeaza psihologia abisala inaintea lui Freud, el pune solid si definitv temelia psihologiei crestine a adancurilor." Editia a doua revazuta si adaugita.

Elisabeth Ford, dr. Daniela Drake

Fetele destepte iau barbati cu bani

Cum au fost pacalite femeile cu vise romantice si cum platesc scump pentru asta

Editura Vremea

Fenomen care se raspândeste cu repeziciune in societatea moderna, emanciparea femeii, inceputa acum mai putin de 100 de ani, a dus la constientizarea acuta a minusurilor pe care le cunoaste de milenii statutul femeii in familie, la locul de munca, in viata sociala. In special in SUA, femeile au inceput sa evalueze cu exactitate (si cu amaraciune) aceste minusuri si sa incerce remedierea lor, pe cai uneori chiar exagerate, dar prezente cu insistenta in viata de zi cu zi. Acelasi fenomen, poate cu caracteristici usor modificate de personalitatea poporului nostru, se constata si in România, unde, poate, rezumatul ultim al experientei americane va fi de folos femeii moderne, in evaluarea asteptarilor si dorintelor ei. Fetele destepte iau barbati cu bani este o condamnare severa a societatii noastre (piperata cu o multime de gaselnite hazoase), o carte care va arata femeilor o noua cale prin care sa inteleaga casatoria si parteneriatul. O cale care le va conduce pe fetele destepte (si pe barbatii care se casatoresc cu ele) spre uniuni mai fericite, mai sanatoase si mai bogate.

Elizabeth Ford si dr. Daniela Drake prezinta in aceasta carte date, situatii si povestiri adevarate care ne arata cum au fost pacalite femeile de propriile lor idealuri romantice si cum s-a ajuns ca idealul mitic de "a avea totul" sa insemne de fapt necesitatea de "a face totul".