PROIECTE/ Pavilion UniCredit vechi si nou

Autor: Pop Ioan 09.02.2010
Primul centru independent de artă şi cultură contemporană din România, Pavilion UniCredit s-a impus, in mai puţin de un an, ca un punct de referinţă pe harta culturală a Bucureştiului si a Europei.
De la deschiderea sa, pe 19 februarie şi până in decembrie 2009, centrul a organizat patru expoziţii si 19 conferinţe, la care au participat peste 8.000 de persoane. De asemenea au fost editate cinci publicatii.
"UniCredit Ţiriac Bank se implică activ in promovarea artei si culturii, Pavilion UniCredit fiind una dintre cele mai importante iniţiative ale noastre din acest domeniu, prin care dorim să contribuim la dezvoltarea şi popularizarea manifestaţiilor culturale", declara Anca Nuţă, Identity & Communication Director. "Activităţile ce au loc in cadrul Pavilion UniCredit deschid noi orizonturi pentru persoane de toate vârstele şi, in special, formează tinerii, care găsesc aici alternative de educaţie si de petrecere a timpului liber."
"Este o realizare fantastică a organizatiei noastre după 10 ani de activitate. După Bucharest Biennale - Bienala Internatională de Artă Contemporană si revista Pavilion, acum am reusit să creăm propriul nostru spatiu. Pentru prima dată in istoria modernă a României, o bancă face loc unei organizatii nonguvernamentale. Prin acest gest, UniCredit a dovedit incă o dată ca intelege si sustine arta si sultura contemporane", afirma Răzvan Ion, directorul Pavilion UniCredit.
Pavilion UniCredit este cel mai important centru independent de informare culturală din ţară, găzduind Pavilion Resource Room (o nonarhivă creată de Răzvan Ion şi Eugen Rădescu), care reuneste aproximativ 2.000 de instrumente de cercetare (cărţi, publicaţii, filme, lucrări de artă sau dosare de cercetare curatorială pe diverse subiecte).
Tot Pavilion UniCredit a iniţiat şi programul informal Free Academy, o alternativă la sistemul tradiţional de educaţie românesc. In cadrul acestui program, centrul a găzduit gratuit cursuri şi seminarii pentru licee şi facultăţi, prin care s-a pus accentul pe beneficiile individuale ale participanţilor, mai puţin pe cele de grup, creând posibilitatea de a forma o nouă clasă de intelectuali.
Pe agenda culturală a Pavilion UniCredit in 2009 au fost incluse evenimente discursive, un program de proiecţii de filme şi expoziţiile: "Statement" de Lia Perjovschi (19 februarie - 19 aprilie 2009), "Ţinutul Drepturilor Omului" (20 aprilie - 29 aprilie 2009), "How Innocent Is That?" de Eugen Rădescu (30 aprilie - 05 iulie 2009) şi "Exploring the Return of Repression" de Răzvan Ion (10 septembrie - 22 noiembrie 2009). Numărul de persoane prezente la evenimentele discursive şi la proiecţii a fost de aproximativ 1.200, iar cel al abonaţilor la newsletter-ul "Pavilion UniCredit" a crescut la peste 25.000. De asemenea au fost editate doua noi numere ale revistei "Pavilion" si o serie de cinci publicatii.
Centrul a organizat totodata conferinţe şi dezbateri, cele mai importante fiind "Isaac Julien - Looking for Langston"; "100 minute suedeze"; "Anonymous Nomad: Trygve Luktvasslimo şi Ditte Lyngkaer Pedersen"; "100 de minute româneşti"; "Sina Najafi: Cabinetul curiozităţilor"; "Sebastian Moldovan: O roşie are intotdeauna nevoie de baston" (in dialog cu Răzvan Ion); Dialog Live: "Mişcarea alter-globalizare - Intervenţii artistice in mişcările politice" (Oliver Ressler/ Răzvan Ion); Special Event: "Noaptea Albă a Galeriilor"; "Saviana Stănescu: I-migrant in New York - O radiografie personală cvasi-teatrală in imagini".
Pavilion UniCredit este prezent in mediul online prin trei site-uri: pavilonunicredit.ro - 132.478 vizitatori, bucharestbiennale.org - 147.806 vizitatori, pavilionmagazine.org - 278.008 vizitatori, prin blogul pavilion.pavilionmagazine.org - 207.391 vizitatori, si detine o pagină de mare succes pe Facebook (Pavilion Journal).
Printre colaboratorii Pavilion UniCredit s-au numărat peste 30 de institutii de exceptie din Europa si SUA (Index, Art In General, Moderna Museet, Tranzit etc.)
In 2009, Pavilion a fost declarată una dintre cele mai importante institutii de artă contemporană din Europa, iar Bucharest Biennale a fost mentionată ca principal punct de intilnire a lumii artei contemporane de către publicatiile de specialitate ("Artforum", "FlashArt", "Frieze", "Art Newspaper" etc.).
Pentru 2010, Pavilion UniCredit are in plan patru expozitii, o nouă serie de cursuri in cadrul Free Academy, o nouă serie de conferinte si publicatii. In 2010 va avea loc si Bucharest Biennale, al cărei info point se va afla in cadrul Pavilion UniCredit.
Tot in 2010 va avea loc prima rezidentă artistică "in exchange", intre una dintre cele mai respectate institutii de artă contemporană din SUA, Art in General, si Pavilion UniCredit (un artist român va rezida la New York, iar unul american la Bucuresti).
UniCredit Ţiriac Bank este o instituţie financiară ale cărei activităţi de susţinere cultural-artistică pun un accent deosebit pe zona artelor vizuale, acoperind totodată domeniul muzical şi al literaturii, in spiritul tradiţiei Grupului UniCredit.
Banca susţine financiar primul centru independent de artă şi cultură deschis sub numele Pavilion UniCredit, fiind, totodată, partener strategic al Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană Bucureşti. Componenta cultural artistică a strategiei de etică şi responsabilitate a băncii se concretizează in implicarea sa in proiecte pe termen lung, pe care le finanţează in calitate de partener principal - de exemplu, Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" şi Concursul de debut literar UniCredit.
Pavilion este o organizatie nonprofit infiintată in anul 2000, care publică "Pavilion - Journal for Politics and Culture", organizează Bucharest Biennale - Bienala Internatională de Artă Contemporană Bucuresti si creează programele Pavilion UniCredit - centrul pentru artă si cultură contemporană. Organizatia a fost fondată de Răzvan Ion si Eugen Rădescu.