Spania are nevoie de aproape 77 mld. euro

Autor: Catalina Apostoiu 09.02.2010

Spania va imprumuta de pe piete 76,8 miliarde de euro (104,9 miliarde de dolari) in acest an, in scadere cu 34% fata de anul trecut, in conditiile in care guvernul tarii incearca sa asigure pietele ca planul sau de finantare este sub control, scrie The Wall Street Journal.

Nervozitatea in crestere privitoare la capacitatea tarilor de la periferia zonei euro de a-si finanta deficitele in crestere a obligat Spania sa anunte un plan de reduceri masive de costuri pentru a-si aduce deficitul bugetar in limita de 3% din PIB pana in 2013 si o restructurare a sistemului de pensii.

José Manuel Campa, secretar de stat in Ministerul Economiei, a declarat ca guvernul va opera ajustari suplimentare de cheltuieli daca acest lucru va fi necesar. "Daca drumul se dovedeste mai dificil decat ai fi crezut, trebuie sa-ti reduci viteza. Vom face ajustarile necesare", a declarat Campa.

Campa sustine ca situatia din Grecia va avea un efect pe termen scurt asupra titlurilor spaniole. Prima pe care investitorii o cer pentru a detine titluri guvernamentale spaniole in raport cu titlurile germane a depasit un punct procentual dupa ce tara si-a anuntat planul de finantare pe 2010.

Secretarul de stat a mai declarat ca nu crede ca este luata in discutie o emisiune comuna de obligatiuni a zonei euro, o optiune pentru rezolvarea situatiei dificile in care se afla mai multe economii adanc indatorate din zona euro.

Saptamana trecuta, Spania si-a majorat deficitul bugetar pe 2009 la 11,4% din PIB de la 9,5%.