Cum a devenit Jean Claude Trichet, seful BCE, omul care misca pietele

Autor: Andreea Neferu 09.02.2010

Daca anul trecut Ben Bernanke, presedintele bancii centrale americane (Fed) a fost in lumina reflectoarelor, acum Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a devenit cea mai importanta persoana din lume pentru investitori. Din cauza problemelor cu care se confrunta zona euro, toate declaratiile si miscarile sale sunt atent disecate de investitori si in media.

Cel mai elocvent exemplu este cel de astazi, cand moneda euro s-a apreciat atunci cand au aparut zvonuri ca Trichet va pleca mai repede de la o intalinire din Australia pentru a ajunge la un summit de urgenta pe teme economice in Europa. In momentul in care un purtator de cuvant al BCE a iesit si a spus ca sederea in Australia a fost stabilita inca de luna trecuta si ca nu este vorba de o modificare a programului lui Trichet, moneda europeana a inceput sa scada.

Trichet este, fie ca vrea sau nu, presedintele de facto al Europei, sau cel putin al celor 16 state care utilizeaza moneda europeana, scrie The New York Times.

Pe masura ce investitorii au luat in vizor problemele fiscale ale unor tari precum Grecia, Spania sau Portugalia, criza a scos la iveala slabiciunile fundamentale ale uniunii monetare din Europa. In absenta unui organism politic care sa supravegheze indeaproape limitele fiscale pe care tarile din zona euro trebuie sa le respecte, responsabilitatea pentru solutionarea crizei a cazut in mainile lui Trichet. Desi incepand cu luna trecuta, Uniunea Europeana are oficial un presedinte pentru prima oara in istorie, acesta are o putere limitata in ceea ce priveste disciplinarea situatiilor financiare ale celor 16 state din zona euro.

Influentarea pietei prin declaratii ale unui presedinte de banca centrala aminteste de situatia fostului presedinte al bancii centrale americane, Alan Greenspan, care a starnit diverse reactii pe pietele valutare si bursiere. Numirea sa in fruntea Fed a avut loc in 1987, un an de criza la nivelul pietelor financiare. Au existat o serie de voci care sustineau ca declaratia lui Greenspan, potrivit careia dolarul avea sa se deprecieze, a declansat turbulentele.