Burci trimite in somaj tehnic 500 de angajati ai Romvag

Autor: Adrian Cojocar 09.02.2010

Constructorul de vagoane de marfa Romvag Caracal (ROMJ), detinut de omul de afaceri Cristian Burci, a decis sa trimita in somaj, in perioada 8 - 26 februarie, circa 500 de angajati ai societatii. In 2008, firma avea 2.368 de salariati.

Angajatii trimisi in somaj vor beneficia pe durata suspendarii activitatii de o indemnizatie reprezentand 75% din salariul de baza, bani proveniti din fondul de salarii al companiei, se arata in raportul transmis Bursei de reprezentantii Romvag.

Vanzarile de vagoane la nivel internatinal au consemnat un declin puternic anul trecut, ca urmare a reducerii traficului de marfuri atat pe fondul scaderii consumului, cat si al faptului ca bancile nu au mai acordat atat de usor imprumuturi pentru investitii.

Potrivit declaratiilor anterioare ale lui Cristian Burci, unii clienti ai grupului IRS, din care face parte si Romvag, si-au amanat comenzile de vagoane din cauza crizei.

In 2008, cifra de afaceri a Romvag Caracal s-a cifrat la 302,7 mil. lei (82,2 mil. euro), iar castigul net a fost de peste 9 mil. lei (2,5 mil. euro). Producatorul de vagoane de marfa nu a publicat rezultate aferente anului trecut, insa grupul IRS, din care face parte, estima pentru 2009 o scadere a afacerilor pe ansamblu de 20% in 2009, fata de 500 mil. euro, cifra de afaceri record atinsa cu un an in urma.

IRS mai controleaza companiile Astra Vagoane Arad si Meva Drobeta-Turnu-Severin, care produc vagoane de marfa, precum si circa o treime din actiunile constructorului de nave Severnav.