BT vrea sa finanteze proiecte cu fonduri UE de 100 mil. euro

Autor: Adriana Rosoga 10.02.2010

Banca Transilvania (BT) a lansat o platforma de servicii destinate beneficiarilor de fonduri europene si vrea sa finanteze proiecte in valoare de 100 mil. euro in 2010, spun reprezentantii bancii.

"De cele mai multe ori, din experienta bancilor, beneficiarii care au o idee pentru un proiect apeleaza prima data la consultanti, dar nu se intereseaza si in privinta finantarii de la institutiile de credit. De aceea se plang ca proiectele stau pe mesele bancilor pentru obtinerea de finantare si se trezesc ca proiectele sunt eligibile, dar nu sunt bancabile. Noi am alaturat elementul de consultanta si creditul bancar inca de la inceput, din faza ideii. Beneficiarul merge la una din firmele de consultanta cu care noi am incheiat parteneriat si care pe langa serviciile pe care i le ofera ii prezinta si cerintele necesare pentru obtinerea unui credit, astfel incat proiectul sa fie dimensionat pentru a le putea indeplini", spune Leonard Cornoiu, directorul departamentului de programe europene din BT.

Banca a incheiat pana in prezent un parteneriat cu 20 de firme de consultanta. "Am prefera ca proiectele care beneficiaza de noua platforma de serivicii sa aiba o valoare medie de pana la 2,5 - 3 milioane de euro, dar nu avem stabilite limite. Pana in prezent am finantat proiecte pe partea de fonduri europene in valoare de circa 200 de milioane de lei (50 mil. euro - n.r.)", mai spune Cornoiu.

Reprezentantii bancii spun ca unul din obiectivele departamentului de fonduri europene este acordarea unui raspuns la solicitarile de finantare in zece zile de la aplicare.

BT l-a cooptat anul trecut pe Vasile Puscas (57 de ani), fost ministru delegat pentru afaceri europene si negociator-sef al Romaniei in relatia cu UE, ca si consultant specialist pe fonduri europene.