Care sunt punctele forte ale celui mai mare plan de reorganizare a sistemului energetic

Autor: Roxana Petrescu 09.02.2010

Cei doi giganti energetici au nevoie de investitii de miliarde de euro, infiintarea lor va duce inevitabil la sute de disponibilzari, bancile sunt deja interesate sa dea bani pentru acest proiect, iar ideea de actor regional ar putea fi mai bine conturata abia din 2012, spun cei care se ocupa de infiintarea Electra si Hidroenergetica.

Printre cele mai mari temeri legate de cei doi giganti este posibila scurgere a fondurilor din partile profitabile, cum ar fi cele hidro si nuclear, spre cele care sunt confruntate cu pierderi, cum ar fi zona de minerit.

"Nu se va duce niciun ban dintr-o parte in alta parte. Ceea ce incercam sa facem este sa atenuam dezavantajele partii termo cu avantajele partii hidro. Spre exemplu, energia hidro este o energie fara continuitate, care depinde de precipatii, in timp ce zona termo este una continua, dar mai scumpa. Aceste doua lucruri se vor combina", explica Mihai David, directorul general al Hidroelectrica si coordonatorul Hidroenergetica.

Vin banii de la banci sau nu?

O alta problema ridicata de anumiti specialisti a fost cea legata de obtinerea mai dificila a finantarilor in contextul in care infiin tarea celor doua companii este privita ca nefiind o practica tocmai transparenta.

"In unele unitati termo, programele de investitii sunt mai mari decat cifra de afaceri. Nicio banca nu se uita la tine cand ai nevoie de atatia bani, chiar daca tu ai studii necesare care dovedesc necesitatea si rentabilitatea unei investitii. Mai mult, bancile cer garantii suplimentare, iar o unitate termo nu are practic cu ce garanta un imprumut pentru ca bunurile sale nu au o valoare pentru piata. Nu poti vinde turbine sau cazane. Aceasta este o problema majo ra, dar prin crearea unei corporatii lucrurile se schimba. In bine", spun surse din cadrul Electra.

Spre exemplu, discutiile cu bancile pentru finantarea programelor de investitii din cadrul Hidroenergetica deja au inceput, Mihai David, coordonatorul acestei companii, spunand ca sunt necesare fonduri de pana la 1,5 miliarde de euro.

De ce un campion de stat si nu unul privat?

Chiar daca unii specialisti au declarat ca ideea realizarii celor doua companii energetice prin care sa se realizeze un mix al producerii de energie este una buna si necesara pentru sistemul local, marea temere este legata de capacitatea statului de a le gestiona.

"Toate solutiile spuse pana acum vizau realizarea unor join-venture-uri. Cred ca cea mai buna lectie vine din sistemul bancar unde s-au privatizat cele mai multe institutii si unde, odata cu venirea crizei, nimeni nu a mai dat credite pietei locale, fiind facute chiar interventii din partea Presedintelui pentru a fi deblocata situatia. De aceea este important sa ai jucatori locali in care statul roman sa fie majoritar. Daca nu facem acest proiect, nu vom conta cand vine vorba de atragerea resurselor", este de parere David.

Campion regional sau doar planuri mari?

Restructurarea segmentului de productie a energiei electrice este privit de unii specialisti ca fiind ultimul tren in ceea ce priveste piata locala, Romania riscand altfel sa treaca de la statutul de exportator net de energie la cel de importator.

"Daca nu facem acest lucru acum, putem sa ne luam la revedere de la multe capacitati de productie pentru ca sunt invechite, asa ca nu vom mai conta daca nu vom fi independenti ener getic. Pana la sfarsitul lui 2012, putem vor bi despre o prima etapa a acestui proiect, cea de realizare, de luare a primelor masuri urgente si dupa 2012 vor urma planurile cu ade varat mari, cele la nivel regional", explica David.

Potrivit acestuia, in prezent pe piata locala sunt instalte mai multe capacitati decat este nevoie pentru acoperirea consumului, dar multe dintre ele sunt intr-o faza avansata de uzura sau sunt confruntate cu costuri extreme de mari ceea ce le face putin rentabile pe piata.