Scad dobanzile: la depozite cu 50%, dar la credite cu 25%

Autor: Ciprian Botea 09.02.2010

Bancherii au taiat in ultimul an dobanzile la depozitele in lei mai repede decat pe cele la credite pentru ca lichiditatea de pe piata s-a imbu natatit si pentru ca au avut nevoie de marje de castig mai mari pentru a-si acoperi pierderile din credite neperformante.

Bonificatiile la depozitele in lei au coborat in unele cazuri aproape la jumatate fata de februarie 2009, in timp ce dobanzile la creditele noi in moneda locala au scazut pe parcursul anului trecut cu doar 25% la nivelul intregii piete, potrivit datelor BNR.

In februarie anul trecut, dobanzile la depozite urcasera spre 16% pe an pe fondul competitiei dintre banci pentru lichiditati. Cele mai mici dobanzi la depozite de pe piata coboara in prezent aproape de 6% pe an, in timp ce majoritatea ofertelor stau pe palierul de 8% pe an. Saptamana trecuta au disparut si ultimele oferte cu dobanzi de doua cifre.

Cele mai agresive in atragerea de noi clienti pe segmentul de depozite au fost bancile de talie mica. De exeplu, portughezii de la Millennium Bank ofereau anul trecut o dobanda de 16% pe an pentru produsele de economisire cu scadenta la noua luni si un an.

Acum, pentru aceleasi scadente boni ficatiile ajung la 7,75% pe an.

Dobanzi de peste 15% pe an ofereau in februarie 2009 si Bank of Cyprus si RIB Bank, care vin acum cu bonificatii in jurul a 8%-9% pe an. La Bank of Cyprus, dobanda pentru depozitele cu scadenta la 12 luni coboara chiar pana la 6,25% pe an.