Exclusiv online - Pe termen scurt, legea pensiilor va adanci deficitul la bugetul asigurarilor sociale. Toate pensiile speciale vor fi recalculate

Autor: Adelina Mihai 10.02.2010

Recalcularea pensiilor speciale prevazuta in legea pensiilor, care intra astazi in dezbaterea Executivului, nu va reduce deficitul la fondul de pensii pe termen scurt, ci, dimpotriva, il va adanci.

Indemnizatiile celor 200.000 de beneficiari de pensii speciale sunt platite in prezent de la bugetul de stat si urmeaza sa fie trecute in plata la bugetul asigurarilor sociale de stat dupa recalculare. Bugetul asigurarilor sociale de stat a inregistrat anul trecut un deficit de 1,5 mld. euro.

"Pensiile speciale vor fi platite din bugetul de asigurari sociale, chiar daca aceste categorii de persoane nu au platit contributii. Este adevarat ca ei plateau niste contributii, dar mai mici decat restul salariatilor, iar acestea mergeau la bugetul de stat", spune Petru Dandea, vicepresedintele confederatiei sindicale "Cartel Alfa".

El a mai precizat ca, totusi, pe termen lung, largirea bazei de contribuabili, in care vor fi incluse si categoriile care primeau pensii speciale, va creste veniturile la fondul de pensii si va scadea deficitul. "Pe termen scurt insa, va fi greu sa se rezvolve problema deficitului la fondul de pensii", explica Dandea.

Legea unitara a pensiilor are in vedere recalcularea pensiilor speciale ale magistratilor, diplomatilor, parlamentarilor, aviatorilor sau ale fostilor angajati ai Curtii de Conturi, dar si cele ale fostilor militari sau politisti.

In forma inintiala, proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Muncii facea distinctie intre fostii militari si politisti si ceilalti pensionari speciali, prevazand ca recalcularea se va face doar pentru ultimele categorii si exceptand de la recalculare aproximativ 140.000 - 150.000 de pensii.

Potrivit unui calcul ZF, suma totala pe care o cheltuie statul pentru cele 200.000 de pensii speciale este de circa 1 mld. euro, bani proveniti de la bugetul de stat.
Ministrul Muncii Mihai Seitan a declarat anterior ca legea pensiilor isi va produce efectele pozitive in 2011, cand deficitul bugetului de pensii va cobori la un miliard de euro. Totodata, el a mai precizat ca, daca presiunea pe bugetul pensiilor se va diminua, pensiile ar putea creste cu pana la 10% in timp.

"Deficitul la fondul de pensii este foarte mare, iar problema nu se va rezolva decat intr-o perioada in care vom avea mai multi salariati in economie, iar numarul de someri mai redus. Nu putem discuta de o echilibrare pana cand nu vom avea inca 2,5 mil. de salariati contribuabili", spune Cezar Coaci, presedintele confederatiei patronale a companiilor din industrie UGIR 1903. El a mai precizat ca legea va suferi mai multe amendamente, iar modificarile vor avea loc chiar si dupa adoptare.

Indemnizatia lunara aferenta unei pensii speciale poate ajunge la cateva mii de lei. Potrivit proiectului legislativ, cea mai mare pensie speciala in plata este de 3.700 de lei.

Legea trebuie sa fie finalizata pana la mijlocul acestui an, urmand sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011, ea fiind o conditie in acordul cu FMI, la fel ca legea salarizarii bugetarilor. Daca Guvernul va adopta proiectul de lege astazi, el ar putea fi trimis in Parlament pe 15 februarie.