Criza financiara din Grecia amana perspectivele de largire a zonei euro – analiza Reuters

Ziarul Financiar 09.02.2010

Criza financiara cu care se confrunta Grecia a amanat perspectivele largirii zonei euro, evidentiind dificultatile de administrare a acesteia, si a amplificat criticile oficialilor germani si europeni la adresa Romaniei si Bulgariei, tari care au multe din problemele statului elen, potrivit unei analize Reuters citate de Mediafax.

Romania si Bulgaria au servicii de statistica nesigure, coruptie si evaziune fiscala extinse, dar si un sector public supradimensionat, considera oficiali din Germania si Uniunea Europeana.

"Chiar si inainte de criza, am auzit referiri la Grecia cand am vorbit cu oficiali europeni despre Europa Centrala si de Est, mai ales in cazurile Romaniei si Bulgariei", a declarat analistul Danske Bank Lars Christensen.

Oficialii Uniunii Europene (UE) si ai Bancii Centrale Europeane (BCE) au fost nevoiti sa convinga Bulgaria sa nu ceara introducerea monedei nationale, leva, in mecanismul ratelor de schimb (ERM 2 - una din conditiile intrarii in zona euro) imediat dupa aderarea din 2007, chiar daca statul balcanic ar fi indeplinit criteriile tehnice.

Liderii din UE nu vor admite oficial, dar Estonia este singurul stat care se va alatura, probabil, zonei euro in urmatorii cinci ani, chiar daca politica de "convergenta la euro" va ramane printre principalele obiective ale tarilor nou intrate in Uniune.