TRADUCERI/ Comploturi, lovituri de stat, tentative de asasinat

Autor: Stelian Turlea 10.02.2010
Inainte de Dan Brown a fost Allan Folsom. Romanul sau celebru "Ziua de dupa maine" inca n-a aparut in romaneste (va fi publicat insa in curand de Editura Paralela 45), dar i-a fost tradus "Legamantul Machiavelli"*).
Allan R. Folsom, nascut in 1941 in Statele Unite, a fost cameraman, producator si in cele din urma scriitor si traieste in California. A publicat mai multe romane de mare succes - "Ziua de dupa maine", "Ziau confesiunii", "Exilul". Romanul tradus acum in romaneste de Onofre Bouvila a aparut in 2006. Un roman in care suspansul se combina cu indrazneala temelor.
E o poveste politista si politica foarte complicata, care reuseste sa te tina cu sufletul la gura in ciuda dimensiunilor apreciabile, care in general indeparteaza cititorii de o carte. Nicholas Marten, un fost detectiv american, acum cu alta identitate, ancheteaza pe cont propriu moartea unei iubite din tinerete, petrecuta in circumstante suspecte, la foarte scurt timp dupa decesele fiului si sotului ei, senator si membru al unei comisii de investigatii. Astfel ajunge sa afle adevaruri care n-ar fi trebuit sa fie aduse la lumina despre o conspiratie a catorva dintre cei mai importanti oameni ai Americii impotriva presedintelui, conspiratie care, dupa lovitura de stat americana si dupa asasinarea presedintelui Frantei si a cancelarului german, viza, la nivel planetar, lichidarea liderilor statelor musulmane sustinatoare ale organizatiilor teroriste. Asasinarea celor doi lideri europeni ar fi urmat sa se petreaca in vazul lumii, la o reuniune la nivel inalt desfasurata la Varsovia, in asa fel incat mesajul dur al puterii americane sa fie bine inteles de toata lumea. In paralel, situatia este legata de o secta secreta, Legamantul Machiavelli, care ii indeparta violent pe toti cei care indrazneau sa-i afle secretele. In trama apar multe personaje, foarte bine creionate, intreg stafful Casei Albe, in frunte cu presedintele, militari, ziaristi, oameni de stiinta, complotisti, fiecare cu rolul bine definit intr-un roman foarte complex. Presedintele american, aflat intr-un turneu european, scapa, deghizandu-se, de apropiatii ce-i voiau raul, e urmarit in intreaga Spanie, dar reuseste pana la urma sa ajunga la Varsovia, sa dejoace planul complotistilor si sa spuna lumii ce planuiau acestia. Ii lipsesc dovezile si ramane intrebarea daca va fi crezut. In timp ce fostul detectiv, ramas alaturi de presedinte tot timpul fugii si revenit apoi la muncile sale obisnuite, e urmarit de unul dintre complotisti. Probabil nici nu va supravietui. Fireste, actiunea este cu mult mai complicata, de adevarat thriller, dar nu-i vom dezvalui detaliile.
Care e legatura cu Dan Brown? In primul rand, existenta unei organizatii secrete inca de la moartea lui Machiavelli, care nu numai ca a supravietuit, dar care conduce dupa bunul plac mersul lumii. In al doilea rand, legatura dintre aceasta organizatie secreta si unele elite politice de azi. Spre deosebire de Brown, aici problemele religioase au un rol minor, mai degraba de decor, intreaga trama e mai "lumeasca", dar nu mai putin aberanta. In ceea ce priveste capacitatea de a sugera conspiratia, amploarea ei, in ceea ce priveste suspansul si deznodamantul, cartea lui Folsom mi se pare usor peste Dan Brown. Chiar daca multora le va fi greu sa creada ca asemenea conspiratii pot avea loc si vor citi romanul cu pasiune, dar mai relaxati.

*)Allan Folsom, "Legamantul Machiavelli". Editura Paralela 45. Traducere de Onofre Bouvila.