Aproape o treime din clientii fondurilor de pensii nu primesc lunar contributii

Autor: Angela Placinta 10.02.2010

Cresterea somajului si inmultirea companiilor cu probleme financiare au dus la majorarea cu 33% in ultimul an a numarului de persoane care nu primesc in fiecare luna bani in conturile lor de pensie privata, arata datele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Astfel, aproape 1,6 milioane de angajati vor avea peste 20 de ani pensii mai mici, deoarece nu le sunt virate lunar contributiile la fondurile de pensii private (pilonul II), care reprezinta 2% din salariu. Acestia aveau la sfarsitul lunii trecute o pondere de 31,8% in numarul total de clienti ai fondurilor de pensii, cu un punct procentual peste nivelul din decembrie. In urma cu un an, ei reprezentau doar 25,7% din clientii fondurilor de pensii, numarul lor fiind de 1,17 milioane in ianuarie 2009.

"Este o evolutie fireasca, din cauza recesiunii economice. In principal, este vorba de angajatii care intra in somaj. Pe de alta parte, mai este si indisciplina financiara, companiile au tendinta de a apela la acest credit fiscal, de a nu depune declaratiile de asigurari sociale pentru a nu plati aceste contributii", afirma Mihai Coca-Cozma, directorul general al Alico Pensii (fostul AIG Pensii).

Numarul somerilor a urcat cu aproape 70% in ultimul an, ajungand la 741.000 in ianuarie, potrivit datelor Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca. "Conform legii, cand esti in somaj, statul plateste pentru tine CAS (contributii de asigurari sociale - n. red.), dar cresterea rapida a conturilor goale arata ca fie unii au inceput sa iasa din somaj, fie camerele de munca nu depun declaratiile de asigurari sociale (ceea ce inseamna ca nu li se vireaza banii nici la bugetul asigurarilor sociale, nici la fondurile private - n. red.)", spune directorul Alico Pensii.

Pe de alta parte, pentru unii angajati nu se mai vireaza contributii de pensie privata deoarece acestia nu isi mai primesc salariile pe cartea de munca. Multe companii practica alte forme de remunerare a angajatilor, pentru a evita plata contributiilor de asigurari sociale si a-si reduce astfel costurile. 

"In unele cazuri este vorba de angajati care au optat pentru o alta forma de remunerare pentru care nu se plateste CAS (de exemplu drepurile de autor - n. red.). Ma astept totusi ca aceasta tendinta de crestere a conturilor nealimentate lunar sa incetineasca, datorita scaderii somajului spre finalul anului", explica Emilia Bunea, directorul general al ING Pensii, companie care administreaza cel mai mare fond de pensii obligatorii de pe piata locala. 

In schimb, seful Alico Pensii estimeaza ca spre finalul anului ponderea celor pentru care nu se vireaza contributii in mod constant ar putea urca la 35%. "Aceste persoane vor avea in final pensii mai mici, pentru ca orice suma pierduta acum de un participant la un fond de pensii private trebuie ridicata la puterea 20, pentru ca acesti bani nu vor fi investiti in urmatorii 20 de ani. Cred ca spre finalul anului ponderea celor cu conturile nealimentate lunar va ajunge la 35% din numarul total de participanti."

Faptul ca pentru o parte din participantii fondurilor de pensii nu se vireaza contributii de catre angajatori sau din ajutorul de somaj nu afecteaza performantele investitionale ale fondurilor, spun administratorii.