Brokerii: Saptamana viitoare va fi din nou agitatie mare pe SIF-uri

Autor: Vlad Anastasiu 10.02.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri pe plus, in ton cu pietele internationale, iar societatile financiare au reusit sa recupereze pierderea de aproape 5 procente din sedinta de marti. Indicele de profil BET-FI a urcat ieri cu 4,7 procente, peste nivelul de 28.600 de puncte, cea mai mare apreciere la categoria SIF-urilor fiind inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu peste 9,3 procente.

"In ciuda avizului negativ dat de Comisia economica pentru majorarea pragului si a panicii create ieri (marti n.a.) spre sfarsitul sedintei, in piata au fost ordine de cumparare care au sustinut pretul. Astazi (ieri - n.a.) s-a simtit o presiune la cumparare pe SIF-uri si se pare ca nu s-a generalizat sentimentul de panica. De altfel cred ca si dintre cei care au marcat marti au reintrat in piata", a declarat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

Restul SIF-urilor au inregistrat cresteri peste media pietei, cuprinse intre 1,9% pe titlurile SIF Muntenia (SIF4) si respectiv 4,6% pe actiunile SIF Moldova (SIF2).

"De la inceputul anului SIF-urile au acaparat piata si cred ca piata va evolua in acelasi ton si in perioada urmatoare, mai ales ca saptamana urmatoare SIF-urile urmeaza sa intre in comisia de buget-finante. Va fi din nou agitatie mare pe societatile financiare", a adaugat Muresian.

In sectorul bancar, titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) au revenit pe plus dupa o serie de sedinte in scadere, actiunile TLV inregistrand de altfel cea mai mare apreciere din sector, de 3,6% peste referinta.

"Problema pentru aprecierea de astazi (ieri - n.a.) este rulajul mic al pietei. Se pot trage unele semnale de alarma, dar cred ca tranzactiilor vor incepe sa creasca, pe fondul evolutiilor pozitive de pe extern", a continuat Muresian.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la aproape 13 milioane de euro, dar peste jumatate din tranzactii s-au desfasurat pe piata de obligatiuni. Volumul de tranzactionare a ajuns aproape la 98 de milioane de actiuni.

Cele mai tranzactionate titluri au fost actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), cu un volum de peste 60 de milioane de actiuni.

Titlurile companiei petroliere au urcat cu aproape 1%, la pretul de 0,0734 lei/actiune.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,8% peste cotatia de marti, la pretul de 0,269 lei/actiune.

Cea mai mare apreciere dintre titlurile energetice au inregistrat-o insa actiunile Transelectrica (TEL), care au urcat cu aproape 2%, la pretul de 15,5 lei/actiune.

"Se observa ca piata incepe sa se recoreleze cu principalele piete externe. Cel mai probabil societatile financiare vor evolua in continuare diferit fata de restul pietei", a incheiat Muresian.

Principalele piete europene inregistrau spre inchidere aprecieri mai pronuntate, indicele paneuropean Euro Stoxx 50 urcand cu peste 1,4% fata de cotatia de marti.

Piata americana, redata de indicele Dow Jones, deschidea in scadere, cu o corectie de 0,4 procente.

De urmarit astazi