Pescarii pot pierde 130 mil. euro daca nu atrag fondurile europene pana la sfarsitul anului

Autor: Cristina Stoian 11.02.2010

Anul acesta este ultimul in care pescarii mai pot atrage fondurile europene destinate acvaculturii, in valoare de aproximativ 130 mil. euro, suma alocata pentru perioada 2007 - 2009 si care nu a putut fi atrasa din cauza unui sistem de implementare a proiectului deficitar.

"Pana acum am avut o problema majora legata de sistemul de implementare a proiectului, anul trecut sistemul a fost complet refacut, astfel incat sa avem certitudinea ca gestiunea acestui program se face respectand regulile de gestiune financiara a Comisiei Europene. In prezent, asteptam ca noul proiect sa fie acreditat de catre Curtea de Conturi pentru a putea trece ulterior la primirea proiectelor si implicit la acordarea banilor catre beneficiari", a declarat Mihail Dumitru, ministrul agriculturii.

Programul Operational de Pescuit (POP), prin care beneficiarii pot atrage 307 mil. euro in perioada 2007 - 2013, a fost lansat in urma cu doi ani de fostul ministru Dacian Ciolos, dar pana anul trecut depunerea proiectelor de catre pescari a fost amanata.

Asa se face ca circa 130 mil. euro, cat ar fi trebuit sa primeasca acvacultorii pana in prezent pentru fabrici de procesare a pestelui, pentru cresterea productiei sau pentru dezvoltarea comunitatilor de pescari, au ramas la Bruxelles.

"Anul acesta este ultimul an in care ii mai putem atrage, altfel tot ce nu s-a cheltuit se pierde. Sunt sigur insa ca programul va fi validat luna aceasta, ceea ce inseamna ca in cel mai scurt timp vom putea primi proiecte, iar in decurs de 80 - 90 de zile sa apara primii bani la beneficiari. Nu vom pierde nimic, banii pe care nu i-am putut atrage in doi ani ii putem lua in 2010 fara probleme", crede Cristian Apostol, director general la directia generala de pescuit in cadrul Autoritatii de Management pentru POP.

In 2009, 38 de proiecte ale pescarilor, in valoare totala de 27 mil. euro, au fost declarate conforme, dar daca programul va fi validat ca fiind conform cu normele UE, in aceasta luna toti cei 38 de beneficiari va trebui sa redepuna proiectele.

Pe langa sumele din anii anteriori, POP a lansat zilele trecute o alta axa pentru dezvoltarea zonelor cu comunitati de pescari, in valoare totala de 100 mil. euro.

Astfel, fiecare comunitate de pescari se poate constitui intr-un grup care sa atraga confinantare europeana pentru infiintarea de microintreprinderi, chiar daca nu au specific pescaresc, pentru dezvoltarea unor activitati alternatie, cum ar fi agroturismul, sau pentru trainingul locuitorilor din zona respectiva pentru anumite activitati.