Insolventele voluntare franeaza reluarea creditarii, spune seful Alpha Bank

Autor: Liviu Chiru 11.02.2010

Valul de insolvente declarate chiar voluntar in cazul multor companii ajunge sa creasca atat de mult costurile bancilor incat erodeaza efortul BNR de a stimula reluarea creditarii, spune Sergiu Oprescu, presedinte executiv al Alpha Bank, una dintre bancile locale de talie mare.

"Pe acest trend de scadere a dobanzilor care ar trebui sa duca la accelerarea creditarii, avem aceasta crestere a numarului de cazuri de insolvente voluntare care distruge increderea bancilor de a da imprumuturi", spune Oprescu.

El noteaza ca in prezent capacitatea bancilor de a reactiona la semnalele BNR si chiar de a le anticipa in anumite cazuri a crescut semnificativ. Mai multe banci, printre care si Alpha, au operat saptamana trecuta ajustari ale dobanzilor la lei, in paralel cu decizia BNR de a taia inca jumatate de punct procentual din dobanda de politica monetara, pana la 7% pe an.

Bancherii se plangeau inca de anul trecut ca intrarea in insolventa a devenit un "sport national" si au cerut constant o dezbatere publica a acestui subiect. Oprescu subliniaza ca si modificarile legislative din ultima perioada pun probleme suplimentare bancilor. Anul trecut reglementarile au fost modificate, astfel ca bancile sau societatile de leasing nu mai pot executa garantiile doar pe baza contractului de credit in cazul clientilor rau-platnici, ci au nevoie de incuviintarea unui judecator.

"Sistemul nu era pregatit, iar aceste modificari au fost facute exact intr-o perioada de varf a executarilor. A aparut o discrepanta intre capacitatea sistemului si nevoia din piata. Termenele (de judecata, n. red.) sunt din start de trei-patru luni", afirma seful Alpha. In aceste conditii, executarea unei garantii care dura in trecut circa un an poate sa se intinda acum si pe doi ani, ceea ce inseamna costuri mai mari pentru banci.

In aceste conditii, bancherii nu ezita sa afirme ca din cauza clientilor care refuza sa mai ramburseze credite sau care se ascund de creditori prin proceduri de insolventa au de suferit ceilalti clienti pentru ca banca trebuie sa recupereze cumva costurilor si astfel creditele noi nu se pot ieftini substantial.

Crestere de o singura cifra a creditului privat

Creditul privat ar putea inregistra anul acesta o crestere apropiata de 10%, insa mai importanta decat majorarea volumului finantarilor este orientarea lor catre investitii. "Suntem la nivelul Produsului Intern Brut din 2007. Atunci economia era finantata printr-un credit neguvernamental de 35 de miliarde de euro. Acum, creditul este la 49 de miliarde de euro. Daca expunerea poate fi mentinuta, dar structura imbunatatita prin realocarea finantarilor dinspre consum spre investitii, ar fi extrem de benefic economiei", spune Oprescu.

El a evitat sa vorbeasca despre planurile Alpha Bank de expansiune in 2010 sau despre proiectia privind rezultatele financiare. Banca a operat la inceputul anului o majorare de capital social de circa 70 de milioane de euro, la 234 de milioane de euro. Aportul actionarilor a fost facut in numerar. "Am bugetat prudent", raspunde Oprescu. La jumatatea anului trecut, banca aluncase pe locul noua in clasamentul activelor din sistem, cu o cota de piata de 4,8%, fata de 5,5% in decembrie 2008. In Grecia, Alpha este a treia mare banca, dupa National Bank of Greece si EFG Eurobank, avand active de 74 mld. euro. La sfarsitul lunii ianuarie, Alpha Bank avea o capitalizare de 4,8 mld. euro pe bursa de la Atena, peste cea inregistrata de Eurobank. Bancile elene se afla sub presiune in aceasta perioada din cauza crizei financiare prin care trece Grecia.

In alta ordine de idei, Oprescu, care detine si functia de vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, spune ca si o modificare a sistemului de provizionare ar incuraja creditarea intr-un moment in care economia are nevoie de finantare. Bancile cer BNR sa le permita sa ia in considerare intr-o masura mai mare garantiile detinute pentru a-si diminua expunerea fata de clientii cu restante mai vechi de 90 de zile, ceea ce ar insemna provizioane mai mici. In prezent bancile pot reduce cu cel mult 25% din valoarea garantiilor detinute expunerea pe creditele clasificate ca "pierdere" (cu intarzieri la plata mai vechi de 90 de zile).

Seful Alpha subliniaza ca in prezent daca la volumul provizioanelor se adauga si garantiile detinute de banci, atunci gradul de acoperire a creditelor neperformante sare de130%. "Supraprovizionarea nu are efecte benefice."