Catedrala Mantuirii Neamului va fi cea mai scumpa cladire construita dupa Revolutie - GALERIE FOTO

Autor: Doina Anghel 11.02.2010

"Nici mica, nici mare, nici ieftina, nici scumpa", spun reprezentantii Patriarhiei despre cel mai valoros proiect imobiliar din ultimii 20 de ani, Catedrala Mantuirii Neamului, care la peste 120 de metri inaltime va trona peste Casa Poporului si va fi vizibila din orice punct al Capitalei.

Nota de plata pentru constructia Catedralei a fost estimata de presedintele comisiei tehnice Nicolae Noica, fost ministru al lucrarilor publice in guvernarea CDR, la 400 mil. euro, dintre care 200 de milioane sunt alocati pentru constructia "la rosu", iar celelate milioane pentru finisari.

Spre comparatie, Cotroceni Park, cel mai scump mall construit vreodata in Romania, a costat aproximativ 300 mil. euro.

Mai putin de 400 mil. euro au costat trei dintre cele mai mari centre comerciale din Romania - Baneasa Shopping City din Bucuresti (150 mil. euro), Polus Center din Cluj (140 mil. euro) si Iulius Mall din Timisoara (105 mil. euro) - centre comerciale cu o suprafata inchiriabila de circa 180.000 mp.

Coordonatele catedralei

Noua Catedrala va avea 120 m lungime, 70 m latime si 120 m "naltime, iar la slujbele religioase vor putea participa pana la 5.000 de persoane. Accesul in Catedrala, care va fi plasata in curtea Palatului Parlamentului se va face dinspre Piata Arsenalului, zona Marriott. Constructia va incepe in luna august si se va finaliza in 2015.

Zece firme s-au inscris la Patriarhie pentru a face studiul de fezabilitate pentru proiect, conditiile de participare fiind ca fiecare dintre aceste firme sa fie romaneasca, sa fi construit pana acum cel putin o biserica de dimensiuni mari si sa fi avut contractate lucrari in ultimii cinci ani de cel putin 20.000 de euro, a mai declarat Noica pentru ZF.

El spune ca Patriarhia ar putea plati pentru contractul de proiectare pana la 3 mil. euro, urmand ca firma care va face constructia efectiva sa fie desemnata in urma unei licitatii internationale, astfel incat constructia efectiva sa inceapa in 15 august. "Va trebui sa fie o firma puternica si care sa aiba capital, pentru ca Patriarhia va face platile la finalul lucrarilor", a mai spus Noica, adaugand ca reprezentantii Bisericii spera ca firmele de constructie sa faca si un "efort cu sufletul", astfel incat proiectul sa poata fi dus la bun sfarsit.

Cat despre firmele de constructii care vor iesi pe locul doi si trei la concursul pentru studiul de fezabilitate, Noica a spus ca Patriarhul le va face recomandari pentru constructia de alte biserici sau catedrale in Romania sau in strainatate. In cursa pentru proiectul de fezabilitate au intrat 5 firme de constructii din Bucuresti, intre care Institutul Carpati si Proiect Bucuresti, si alte firme din Arad, Bacau, Suceava sau Iasi. De altfel, Noica a laudat capacitatile manageriale ale Patriarhului Daniel afirmand ca daca acesta ar avea in responsabilitate constructia de autostrazi atunci le-ar construi la jumatate de pret, subliniind ca pentru 1 kilometru de autostrada in Romania se platesc in medie 25 de miloane de euro.

Papa Ioan Paul a donat 100 000 de euro pentru Catedrala

Potrivit lui Adrian Lemeni, secretarul de stat pentru Culte, Guvernul roman si-a asumat sarcina de a se implica in finantarea constructiei Catedralei, totusi, in legea bugetului de stat pe 2010 nu este prevazuta vreo suma pentru aceasta constructie, fiind prevazute doar 11 milioane de lei pentru continuarea constructiei bisericilor, nu pentru noi proiecte.

Pentru constructia Catedralei ar urma sa fie primite donatii: omul de afaceri Gigi Becali a donat deja 2 milioane de euro, in vreme ce Papa Ioan Paul al II-le a donat, in numele Vaticanului, in timpul vizitei sale in Romania in 1999, suma de 100 000 de euro. Sunt stranse mai multe milioane de euro in contul Patriarhiei pentru aceasta constructie, insa Noica spune ca ar putea fi organizata o loterie, pe modelul celei pentru constructia Ateneului din 1885, cand premiul cel mare a fost de 75 000 de lei (in aur). In acele vremuri, explica Noica, salariul unui jurnalist era de aproximativ 400 de lei, in aur, iar al unui inginer de 1000 de lei. Pretul unui loz la loteria Ateneului era de 1 leu, iar fondurile necastigate au mers la bugetul institutiei.

Primele discutii despre constructia unei Catedrale au avut loc in 1882, cind s-a initiat un proiect in Parlamentul Romaniei de la acea vreme. Regele Carol a alocat atunci prin legea bugetului de stat 5 milioane de lei pentru constructia unei Catedrale, in conditiile in care bugetul pe 1883 era de 123 de milioane de lei (vezi foto din galeria foto).

La acea vreme au fost luate mai multe locatii pentru constructia Catedralei Nationale, intre acestea fiind zona pe care acum este amplasat Intercontinentalul, zona Parcului Carol, poalele dealului Patriarhiei si dealul Arsenalului (actuala locatie).

Proiectul marii catedrale a dat nastere la multe controverse in Romania, din cauza costurilor pe care le presupune constructia lui si a implicarii statului in finantarea proiectului, dar si in strainatate, presa franceza comentind ca Biserica Ortodoxa are planuri "faraonice" care le egaleaza pe cele alea lui Nicolae Ceausescu.

Cine este "seful de proiect" al Marii catedrale

Nicolae Noica (76 de ani), fost deputat PNTCD intre 1996 si 2000, este membru in Adunarea Nationala Bisericeasca, for care are printre altele sarcina sa aleaga patriarhul. El a participat in 2007 la votul pentru alegerea lui Daniel drept Patriarh, dupa moartea lui Teoctist. Noica este de asemenea membru in Consiliul de Administratie al Prefab, o companie a omului de afaceri Marian Milut, presedintele PNTCD, partid care l-a sustinut la alegerile prezidentiale pe Traian Basescu. Milut este la rindul sau membru in Adunarea Nationala Bisericeasca. Noica spune ca nu s-a mai implicat in politica de trei ani de zile.