Firmele de soft iau prea multi bani de la stat, sustin parlamentarii din Comisia IT

Autori: Magraon Andreea , Adrian Seceleanu 11.02.2010

Companiile de soft si servicii IT practica "tarife nejustificat de mari" in raport cu institutiile din sectorul public, principala problema nefiind costul initial al achizitiei, ci cel al serviciilor ulterioare de intretinere si actualizare al produselor, spun parlamentarii din Comisia IT&C din Parlament, care au luat in discutie acest subiect si au in vedere o modificare a legii achizitiilor publice pentru a corecta situatia.

"Acest fenomen este foarte nociv ducand chiar la situatii in care statul a pierdut multi bani datorita faptului ca firmele producatoare de soft, in relatia cu institutiile statului percep tarife nejustificat de mari pentru serviciile de intretinere si actualizare a produselor informatice implementate in aceste institutii", potrivit unui raport al Comisiei IT&C din Camera Deputatilor. "Acest subiect trebuie discutat atat cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale pentru a fi analizat in lumina legislatiei privind achizitiile publice, cat si cu asociatiile profesionale din domeniul IT pentru a vedea daca micii producatori de software sunt afectati de acest fenomen", potrivit sursei citate.

Valerian Vreme (47 de ani), initiatorul discutiei pe acest subiect, care a absolvit Facultatea de Electrotehnica, Sectia Automatizari si Calculatoare, la Iasi in 1987, spune ca problema porneste si de la faptul ca institutiile publice din Romania nu respecta recomandarile facute de la nivel central. Vreme spune, de exemplu, ca fiecare institutie a statului trebuie sa aiba un anumit tip de baze de date, insa "fiecare primarie a abordat problema dupa cum a vrut". Vreme, care este vicepresedinte al Comisiei IT&C a Camerei Deputatilor si membru al PD-L, spune ca statul a pierdut foarte multi bani din cauza presiunilor pe care firmele le impun asupra institutiilor.

"Spre exemplu, daca o institutie cumpara un anumit soft de la o anumita companie cu 50.000 de euro, cand vine timpul pentru actualizari, firma va cere dublu pentru acest serviciu", spune Vreme, care spune ca exista o dependenta de firmele de soft, avand in vedere ca numai ele pot face actualizarile necesare.

Parlamentarul nu a dorit insa sa ofere exemple concrete si nici nu a oferit date privind amploarea sau pierderile provocate de fenomenul descris de el.

Liberalul Relu Fenechiu, presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor al Camerei Deputatilor, spune ca, intr-adevar, o problema exista. "Unele institutii ale statului au cumparat softuri de la companii, iar acum sunt dependente de aceste firme care trebuie sa faca actualizari ale acestor programe."

Varujan Pambuccian, membru si fost presedinte al Comisiei IT&C, spune ca nu este la curent cu discutiile colegilor, insa crede ca problema, daca exista, este generata doar de incapacitatea statului de a scrie niste caiete de sarcini bune.

"Nu ne permitem sa platim oameni care sa scrie caiete de sarcini bune. Acesti oameni lucreaza in sistemul privat", spune Pambuccian, care crede ca o eventuala problema legata de pretul platit de stat pentru soft si servicii poate fi rezolvata doar prin caietele de sarcini. "Altfel, si eu pot spune ca mi se pare ca tigarile sunt acum prea scumpe si ca initial erau ieftine, dar acum am devenit dependent de ele", a comentat Pambuccian.

Deputatii vad un "monopol"

Sursa: Camera Deputatilor

Relu Fenechiu (46 de ani)

Valerian Vreme (47 de ani)