Paradoxul preturilor: Gazele si energia sunt cele mai ieftine din Europa, dar salariile mici anuleaza avantajul romanilor

Autor: Roxana Petrescu 11.02.2010

Romanii au cel mai mic pret la gazele naturale si printre cele mai reduse facturi la energia electrica in comparatie cu alte state europene, potrivit statisticilor aferente primului semestru al anului trecut realizate de Eurostat.

In realitate insa, salariile foarte mici fata de alte state europene mai bogate reduc acest posibil avantaj al consumatorului roman de energie electrica si de gaze naturale, puterea de cumparare fiind foarte mica.

De exemplu, un francez plateste de circa 3 ori mai mult in euro pentru aceeasi cantitate de gaze naturale consumata comparativ cu un roman, dar fata de acesta din urma salariul minim al francezului este de aproape 9 ori mai mare. Astfel, cand vine vorba de putere de cumparare, un roman simte mult mai puternic factura la gaze naturale fata de un francez sau un britanic. Daca un luxemburghez are un salariu de 1.642 euro pe luna, cel mai mare la nivel european, de aproape 11 ori mai mare decat al unui roman, el scoate din buzunar doar de 2,5 ori mai mult decat un roman.

Acelasi lucru este valabil si pentru factura la energie electrica. Desi Romania are unul dintre cele mai mici preturi din Europa, salariul foarte mic face ca acest avantaj sa devina inexistent. Astfel, un francez plateste doar de doua ori mai mult pentru aceeasi cantitate de energie comparativ cu un roman, dar castiga de noua ori mai bine. Un locuitor din Luxemburg scoate din buzunar cam de trei ori mai mult pentru aceeasi 100 KWh consumati fata de un roman, dar salariul sau il depaseste de 11 ori pe cel al unui roman.

Consumul de energie incepe revenirea: ianuarie, a doua luna de crestere consecutiva

Consumul de energie electrica - indicatorul folosit de presedintele Traian Basescu pentru a masura evolutia economiei - a crescut in prima luna a anului cu putin peste 1% fata de perioada similara a anului trecut, aceasta fiind a doua luna de crestere consecutiva. In decembrie, datele au indicat un plus de 1,2% fata de aceeasi luna din 2008. Anul trecut, evolutia consumului de energie a inceput sa fie urmarita indeaproape, aceasta fiind un indicator asupra modului in care merge economia. "Consumul de energie a crescut in ianuarie 2010 cu putin peste 1% fata de ianuarie 2009. Am constatat un reviriment, iar consumul de energie electrica are tendinte de redresare", a spus Razvan Purdila, directorul pietei de capital din Transelectrica. Potrivit celor mai recente estimari din partea oficialilor Transelectrica, la nivel national

s-ar putea inregistra anul acesta o crestere de pana la 3% in ceea ce priveste consumul de energie, atat la populatie, cat si pe industrie, dupa ce anul trecut scaderea fata de 2008 a fost de 8,3% din cauza efectelor pe care criza economica le-a avut asupra mai multor industrii. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, populatia a consumat totusi cu 8,2% mai multa energie anul trecut fata de 2008. Mai multi specialisti au spus ca aceasta crestere de consum a fost inregistrata si pe fondul cresterii somajului, care a facut ca mai multi oameni sa stea in casa si sa consume electricitate. Tot anul trecut, exportul de energie al Romaniei s-a redus cu 43%.